ГоловнаКультура

Українське кіно заздалегідь у програші перед голлівудським, - продюсер

"Нам дійсно потрібна повноцінна підтримка, в тому числі народних депутатів".

Українське кіно заздалегідь у програші перед голлівудським, - продюсер
Владимир Яценко
Фото: Макс Левин

Продюсер Володимир Яценко, який очолює Громадську раду при Держкіно України, вважає, що вітчизняне кіно заздалегідь у програші перед голлівудським, в зв'язку з чим індустрія гостро потребує державної підтримки.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, який було організовано у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ.

За його словами, в Україні менш ніж 500 залів, тоді як у сусідніх Польщі чи Росії - близько 3500. "Це означає, що навіть якийсь прекрасний вітчизняний фільм, якщо навіть усі сходимо на нього три рази, ніколи не окупиться", - заявив Яценко.

При цьому проблема посилюється тим, що значна частина цих кінозалів - це старі радянські однозальні кінотеатри. Для них брати в прокат український фільм, відмовляючись від голлівудських, було б рівнозначно "прикрому самогубству".

"Вікно наших фільмів, куди можна їх втиснути, дуже маленьке. Вас ставлять на пару тижнів, а потім заходить нормальний голлівудський реліз, і кінотеатри вас просто викидають, тому що вони заробляють гроші, це бізнес. Навіть якщо фільм класний, навіть якщо на нього ходить глядач ... Є великі голлівудські мейджори, які говорять: ось пакети, які ви купуєте або не купуєте", - сказав він.

На його думку, це велика комплексна проблема, яку тільки зараз починають намагатися вирішити законом про державну підтримку українського кіно.

"Це та комбінація, яка, можливо, допоможе відбутися індустрії. Подивимося, як це буде реалізовано, але це чудово. Нам дійсно потрібна повноцінна підтримка, в тому числі народних депутатів. Влада повинна розуміти, що не тільки автоматом усе вирішується, вирішується ще й телекультурними кодами, які виробляє країна. Ми 25 років споживали культурні коди сусідньої держави, з якою тепер воюємо", - сказав він.

Нагадаємо, в березні 2017 року Верховна Рада затвердила закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", але забула затвердити супутні законопроекти №3238-р, №3239-р, №3240, які вводять необхідні зміни до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram