ГоловнаКультура

Уряд створив спеціальний архів для зберігання документів КДБ

Для доступу до архіву необхідні тільки звернення і паспорт.

Уряд створив спеціальний архів для зберігання документів КДБ
Киев, ул. Владимирская, 33. Здесь в 1945-1991 гг. размещалось КГБ УССР
Фото: www.hadashot.kiev.ua

Уряд створює в підпорядкуванні Українського інституту національної пам'яті (УІНП) спеціальний архів для зберігання і забезпечення вільного доступу до документів КДБ.

Про це повідомляють на сайті УІНП.

Зараз історичні документи репресивних органів СРСР зберігаються в силових і правоохоронних відомствах (Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство оборони, Служба зовнішньої розвідки, Державна прикордонна служба, прокуратура) і судах.

"Створення Архіву національної пам'яті як цивільної установи за прикладом країн Центральної та Східної Європи - це гарантія постійного вільного доступу до українських документів ЧК-ГПУ-НКВД-КДБ без політичних впливів і додаткових перешкод у вигляді спецдопуску і т. ін. Наступні кроки - сформувати команду, забезпечити приміщення і перевезти документи. Тоді буде повністю реалізовано закон про доступ до архівів. Думаю, це ще рік-два роботи", - зазначив керівник УІНП Володимир В'ятрович.

Він також запевнив, що отримати доступ до архівних матеріалів можна вже сьогодні. Для цього необхідні лише звернення в архів і паспорт.

"На жаль, деякі архівні установи не можуть забезпечити належний доступ - наприклад, не є функцією Національної поліції займатися історією. У них немає достатньої кількості працівників, не обладнані читальні зали. Для того, щоб громадяни не страждали від цих проблем, і створюється Архів національної пам'яті", - додав В'ятрович.

Він також зазначив, що доступ до архіву мають усі громадяни України, а також іноземці.

"На сьогодні українські архіви репресивних органів СРСР - найбільший у світі відкритий збірник матеріалів комуністичного тоталітарного режиму. У Росії доступ до документів КДБ обмежений, щонайменше до 2030 року", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада наказала розсекретити архіви КДБ, прийнявши закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". Цей законопроект став третім із пакета з декомунізації після законопроекту про визнання борцями за незалежність УНР, ЗУНР, УПА і ОУН, а також законопроекту про увічнення перемоги над нацизмом у 1939-1945 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram