ГоловнаКультура

Амстердамський суд відмовив у поверненні "скіфського золота" в Крим

Питання про повернення експонатів має вирішитися згідно з українським законодавством.

Амстердамський суд відмовив у поверненні "скіфського золота" в Крим
Фото: EPA/UPG

Окружний суд Амстердама виніс рішення у справі про повернення експонатів виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка проходила 2014 року в музеї Алларда Пірсона.

Суд відмовив у поверненні експонатів із чотирьох кримських музеїв у Крим.

Інформацію про судове рішення LB.ua підтвердили в Міністерстві культури. Згідно з рішенням суду, визначити, куди повинні повернутися експонати з голландської виставки, повинна Україна відповідно до свого законодавства.

Представники кримських музеїв раніше заявляли про те, що подаватимуть апеляцію.

Нагадаємо, суд приймав рішення про експонати виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", які прибули до Нідерландів із кримських музеїв. Судовий розгляд відбувається між двома сторонами: Україна і кримськими музеями, які хочуть повернути експонати, що виїхали на виставку, назад у колекцію. Експонати відомі під загальною назвою "скіфське золото", але серед них немає об'єктів із золота, а є предмети, знайдені під час археологічних експедицій у Криму.

Виставка в амстердамському музеї проходила 2014 року і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки вони були взяті.

Раніше Україна наклала арешт на експонати, аби не допустити їхнього вивезення в разі рішення суду на користь кримських музеїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram