ГоловнаКультура

У США помер скульптор Неізвєстний, автор одеського "Золотого дитя"

Скульптор і філософ з 1977 року жив у Нью-Йорку

У США помер скульптор Неізвєстний, автор одеського "Золотого дитя"
Эрнст Неизвестный
Фото: peoples.ru

У Нью-Йорку (США) на 92-му році життя помер видатний скульптор Ернст Неізвєстний.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на мистецтвознавця Олега Сулькіна.

"Помер Ернст Неізвєстний. Я поки що нічого не можу сказати, сльози підступають. Вражений. Пригнічений. Це величезна втрата", - написав Сулькін у Фейсбуці.

Скульптор, філософ Ернст Неізвєстний народився 9 квітня 1925 року у Свердловську (нині Єкатеринбург, Росія). Найбільш впізнанні з його скульптур - "Прометей" у піонерському таборі "Артек" в окупованому Криму (1966) і "Квітка лотоса" на Асуанській греблі у Єгипті (1971).

У 1976 році Неізвєстний емігрував до Швейцарії, а у 1977 році - в США. У 1980-х роках його роботи безліч разів були представлені на виставках у галереї Magna Gallery у Сан-Франциско. На замовлення галереї наприкінці 80-х Неізвєстний створив цикл Man through the Wall, присвячений краху комунізму.

У 1994 році він створив і подарував місту Одеса бронзову скульптуру "Золоте дитя". Того ж року він створив статуетку російської телепремії ТЕФІ.

Скульптура "Золоте дитя" в Одесі
Фото: wikipedia.org
Скульптура "Золоте дитя" в Одесі

У 1996 році Неізвєстний закінчив 15-метровий монумент "Маска скорботи", присвячений жертвам репресій в СРСР. Скульптура встановлена в Магадані.

За свої роботи Неізвєстний розкритикував з боку тодішнього керівника СРСР Микити Хрущова. При цьому саме Неізвєстний після відставки першого секретаря ЦК КПРС і його смерті створив надгробний пам'ятник на Новодівичому кладовищі, на прохання родичів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram