ГоловнаКультура

Градобанк відсудив у держави картини Ренуара, Пікассо і Далі

Колекція складається з 785 предметів і була заставою під кредит від Нацбанку

Градобанк відсудив у держави картини Ренуара, Пікассо і Далі
Фото: goodvin.info

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про передачу колекції картин Градобанку Національному художньому музею України.

Про це йдеться у відповідній постанові від 3 грудня, розміщеній у Єдиному реєстрі судових рішень.

Ця колекція формувалася від початку 1991 року і складається з 785 предметів, серед яких - полотна класиків зарубіжного та українського мистецтва (Ренуар, Кандинський, Пікассо, Орловський, Пимоненко) а також - роботи сучасників (Сенченко, Тістол, Бовкун)

Нагадаємо, у 1996 році Градобанк - один із найбільших банків України - збанкрутував. Його голову Віктора Жердицького звинуватили у привласненні грошей, які Німеччина виділила на компенсації українцям - остарбайтерам часів Другої світової війни. Жердицького двічі брали під арешт і двічі виправдовували, вперше в Україні, вдруге - у Німеччині.

Мистецтвознавці дійшли висновку, що колекція картин коштує 5,2 млн доларів. Ця сума згадується в повідомленні Генпрокуратури. Водночас на сайті Градобанку оприлюднили результати оцінки колекції, згідно з якими вона коштує понад 52 млн євро.

Колекція картин стала заставою під кредит від Нацбанку. Цей кредит Градобанк повернути так і не зміг. У 2000 році його остаточно визнали банкрутом. Картини мали продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися - їх ще у 1998 році заборонила Верховна Рада. А у 2004 році вона ухвалила закон про визнання колекції національним культурним надбанням. Нацбанк мав передати картини в Національний художній музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram