ГоловнаКультура

Росія внесла кримські об'єкти культурної спадщини до свого реєстру

Мінкульт України застерігає РФ від руйнування пам'ятників.

Росія внесла кримські об'єкти культурної спадщини до свого реєстру
"Ласточкино гнездо" в Крыму
Фото: aquatek-filips.livejournal.com

Уряд РФ своїм розпорядженням від 17 жовтня включив 220 об'єктів культурного спадщини, розташованих у Криму, в єдиний державний реєстр об'єктів культурної спадщини (пам'яток історії та культури) народів Росії.

У відповідь Міністерство культури України заявило, що це рішення незаконне, не має жодних правових наслідків і суперечить міжнародному праву.

"Окремо наголошуємо, що незаконні дії Росії стосуються об'єктів культурної спадщини, які охороняються законами України і занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Зокрема, фортеця і печерне місто Чуфут-Кале, Генуезька і міські фортеці у Феодосії, комплекс споруд Воронцовського палацу "Ластівчине гніздо", комплекс споруд палацу Олександра III, комплекс споруд Судацької фортеці, Ханський палац у Бахчисараї є об'єктами нерухомої культурної спадщини національного значення, а два останні з них номінуються на включення до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - нагадали в українському Мінкульті.

Уся відповідальність за пошкодження чи руйнування цих безцінних пам'яток лежить на Російській Федерації, додали в міністерстві.

Нагадаємо, Україна і Росія зараз позиваються у суді з приводу власності на скіфське золото, яке було вивезено на виставку в Нідерланди ще до анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram