ГоловнаКультура
Спецтема
Горячие точки Киева

Кияни не заважають київській владі виконати вимоги ЮНЕСКО, - експерт

Генплан-2025 не допоможе вирішити конфлікт з ЮНЕСКО, адже узаконює всі скандальні забудови в центрі Києва.

Кияни не заважають київській владі виконати вимоги ЮНЕСКО, - експерт
Фото: Макс Левин

"Заяви про те, що громадськість заважає представникам КМДА виконати вимоги ЮНЕСКО - не обґрунтовані. Зараз діє Генеральний план розвитку Києва до 2020 року і цього достатньо, щоб виконати вимоги Комітету всесвітньої спадщини", - заявила член координаційної ради Всеукраїнської громадської організації "Київське Віче" Олена Єскіна в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Нагадаємо, під час 36-ї сесії Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО закликав українську владу ввести мораторій на будівництво в буферній зоні Києво-Печерської лаври і Софії Київської та зобов'язав до лютого 2013 року надати ЮНЕСКО список будинків, які розташовані близько до заповідників.

Однак сьогодні, 10 липня, прес-служба Голового управління містобудування і архітектури КМДА розповсюдила заяву про те, що столиця не може виконати вимоги ЮНЕСКО, поки не затверджено новий Генплан столиці до 2025 року.

У заяві прес-служби, зокрема, було сказано: "У складі проекту Генплану розроблено і доопрацьовується історико-культурний опорний план, у ньому в текстовій та графічній частині викладені вимоги, які висуває ЮНЕСКО. Таким чином, поки Генеральний план не затверджено, ми не виконуємо вимоги організації".

На думку активістки Олени Єскіної, такі заяви - маніпуляція, щоб просунути ухвалення нового Генерального плану.

Активістка нагадала, що громадські діячі протестують проти ухвалення документа у нинішньому вигляді, тому що існуючий проект Генплану легалізує всі скандальні забудови в центрі столиці, дозволить будувати на схилах Дніпра, в паркових зонах і в історичному центрі міста.

"Перш ніж ухвалювати новий Генеральний план, необхідно провести комплексний аудит діючого Генплану до 2020 року і повернути у власність київської громади всі землі, які були захоплені всупереч діючому існуючому документу", - підсумувала Єскіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram