ГоловнаКультура

Ірпінь визнано найкращим для життя передмістям Києва

Місто впевнено перемогло в номінаціях "Мальовничість і розвиненість інфраструктури" та "Екологія".

Ірпінь визнано найкращим для життя передмістям Києва

За результатами рейтингування міст-супутників Києва, яке провело всеукраїнське видання "Контракти", перше місце зайняв Ірпінь.

Про це на прес-конференції в "Інтерфакс-Україна" заявила головний редактор журналу "Контракти" Олена Шрамко.

За її словами, в рейтингу брали участь 10 різнопланових міст Київської області, розташованих у всіх напрямках щодо столиці. Друге та третє місце посіли Вишгород і Обухів. Ірпінь упевнено переміг у номінаціях "Мальовничість і розвиненість інфраструктури", "Прибутковість інвестицій у житлову нерухомість" та "Екологія".

"Ми ґрунтувалися на критеріях, які найбільше хвилюють потенційних переселенців із мегаполіса в передмістя. Це, перш за все, розвиненість інфраструктури: дитсадки, лікарні, дороги, а також рівень злочинності, ціни на житло, якість будівель, екологія тощо. Примітно, що максимальна кількість балів, яку могли набрати міста, - 60. У лідера рейтингу Ірпеня 41. Це свідчить про те, що в приміських населених пунктах іще є чимало проблем, які потрібно вирішувати", - вважає Шрамко.

Вона також додала, що місцевому самоврядуванню необхідно готуватися до міграційної кампанії, яку свого часу пережили великі мегаполіси Заходу. В Америці та Європі після піку концентрації населення з'явилася тенденція до переселення в основному середнього класу в приміські райони - ближче до природи, тиші й екології. Аналогічна історія чекає і на Київ.

Член Асоціації забудовників Ірпеня Василь Пікулик заявив, що для корінних ірпенчан не новина дізнатися, що їх місто є лідером за якістю життя в Київській області. За його словами, всі, хто приїжджає до Ірпеня, бачать контраст порівняно з мегаполісом. Тут і тиша, чисті вулиці, безліч парків, місто буквально потопає в зелених насадженнях, неймовірно чисте повітря.

"Може, хто й забув, але Ірпінь іще з союзних часів - рекреаційна зона. Є, звісно, і проблеми, наприклад, якість новобудов. У регіоні працює близько 90 компаній-забудовників, і багато з них порушують будівельні норми. Це небезпечно та нечесно стосовно покупців. Частина компаній, яка бачить ці проблеми і хоче їх вирішувати, об'єдналася в асоціацію забудовників Ірпеня "Солідарність". Сьогодні ми разом із депутатами міськради, а також профільними службами, зокрема, архітектурним бюро, проводимо детальні перевірки будмайданчиків у регіоні з метою запобігти порушенням будівельних норм, а список порушників обов'язково оприлюднимо", - зазначив Пікулик.

Коментуючи результати рейтингу, президент Асоціації "Солідарність" Костянтин Урбановський висловив упевненість у тому, що Ірпінь поки що є недооціненим містом, оскільки досі більшість потенційних переселенців не обізнані про його переваги. "Щоб їх відчути, необхідно приїхати в Ірпінь і побачити все самому. Зокрема, досі не всі знають про відкриту нещодавно нову автомагістраль, що з'єднала Ірпінь і Київ. Це дорога в 4 смуги з ідеально рівним покриттям. Окрім того, до Євро-2012 капітально відремонтовано Гостомельське шосе, яким також можна приїхати в Ірпінь. Усе це повністю вирішило проблему пробок. Сьогодні, щоб дістатися з Ірпеня до Києва, потрібно 5-10 хвилин власним транспортом і 15-20 - громадським. Далі - хто знає про те, що Ірпінь закінчує узгодження генплану, згідно з яким до міста приєднається ще близько 2000 гектарів землі, 300 з яких буде відведено під заповідники", - зазначив Урбановський.

За його словами, Ірпінські забудовники намагаються самостійно вирішувати інфраструктурні проблеми міста. Зокрема, члени асоціації вже заклали будівництво дитячого садка в одному з нових мікрорайонів і планують будівництво ще кількох наступного року.

За словами ж Василя Пікулика, компанії-члени Асоціації здають житло на обслуговування своїм, а не міським ЖЕКам. Це той чинник, який контролює якість будівництва. Оскільки ніхто не хоче виправляти помилки, які можуть з'явитися з введенням будинку в експлуатацію.

"У нас свої ЖЕКи, отже, вирішувати проблеми доводиться нам. Тому вигідніше будувати так, щоб потім нічого не переробляти. Всі ці фактори вказують на те, що в перспективі вартість житла в Ірпені буде рости. Нинішня вартість обумовлена в основному недооціненістю Ірпеня, а також лояльністю, яку забудовники проявляють до покупців. Ціни на первинне житло в Ірпені сьогодні коливаються від 800 до 900 доларів за квадрат, залежно від ступеня готовності об'єкта. Це суттєво нижче, ніж на тій же Троєщині, добиратися з якої до центру Києва довше, ніж з Ірпеня", - резюмував Пікулик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram