ГоловнаБлогиблог Юрія Луканова

Нормандський формат перетворюється на Трансатлантичний

Вчора спеціальний представник Держдепу США по Україні Курт Волкер підтвердив в інтерв'ю FT, що у Білому домі відбуваються дискусії про надання Україні летальної зброї захисного характеру. Він сказав, що в кінцевому підсумку все залежить від президента.

Фото: EPA/UPG

Власне, аналогічні речі відбувалися і за часів Обами. Оточення Обами радило йому надати Україні летальну зброю. Певне, він зважав на позицію Франції і Німеччни, які вважали, що надання нам летальної зброї роздратує Росію і спровокує її на подальшу ескалацію. Зброю нам не надали, але війна триває.

Схожа ситуація зараз у адміністрації Трампа. Зважаючи на його вперте небажання критикувати Путіна і постійну якусь ледь не дитячу захопливість ним, ситуація може повторитися. Надія на те, що атмосфера в США нині така, що істеблішмент там боїться глянути в сторону Москви без ризику бути звинуваченим у змові з нею. Тому Трамп може не витримати тиску і виділити Україні летальну зброю.

Безвідносно до зброї. Позиція США значно радикалізувалася. Зокрема, вони не виносять за дужки питання Криму, як це було досі. Де-юре Вашингтон не бере участь у Мінському процесі. Але де-факто він там присутній і Нормандський формат неформально перетворюється у Трансатлантичний. Іще б туди Британію підключити як гаранта нашої цілісності - такі зобов'язання вона взяла на себе у результаті Будапештського меморандуму. Так от якби Лондон підключити, то це взагалі вибухова суміш була б.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram