ГоловнаПолітика

Меркель і Макрон закликали Путіна і Порошенка забезпечити припинення вогню

Німеччина і Франція заявили, що ситуація на Донбасі істотно не поліпшилася.

Меркель і Макрон закликали Путіна і Порошенка забезпечити припинення вогню
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зажадали від президента України Петра Порошенка та президента РФ Володимира Путіна виконати взяті на себе зобов'язання щодо припинення вогню на сході України.

Як йдеться в спільній заяві Меркель і Макрона, Франція і Німеччина з жалем відзначають, що після останніх телефонних переговорів лідерів країн "нормандської четвірки" (Франція, Німеччина, Україна, РФ) 22 серпня "ситуація з безпекою в східній Україні істотно не поліпшилася".

"Незважаючи на загальну підтримку чотирьох лідерів ... нову угоду про припинення вогню, яка підписана учасниками Тристоронньої контактної групи, не реалізовано повністю. Як і раніше є множинні випадки порушень перемир'я, в тому числі і з використанням важкого озброєння. Місія спостерігачів ОБСЄ також повідомляє про погрози їх персоналу та обмеженням на свободу пересування, особливо в областях, які не контролюються урядом України", - йдеться в заяві.

"Ми вимагаємо від президента Путіна і президента Порошенка повністю виконати свої зобов'язання публічно і чітко сприяти і забезпечити припинення вогню, а також забезпечити передачу відповідних інструкцій військовим і місцевим силам", - йдеться в заяві.

Меркель і Макрон також рекомендують поліпшити співпрацю в рамках СЦКК для припинення бойових дій і закликають всі сторони надавати місії ОБСЄ безпечний і безперешкодний доступ.

"Ми продовжимо стежити за ситуацією в найближчі дні", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 22 серпня лідери "нормандської четвірки" - президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Росії Володимир Путін і президент України Петро Порошенко - підтримали рішення про "шкільне" перемир'я на Донбасі, починаючи з 25 серпня. Наступного дня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на сході України домовилася про припинення вогню на Донбасі. Перемир'я приурочено до початку нового навчального року.

25 серпня, в перший день нового перемир'я, були поранені троє військових. 26 і 27 серпня сили АТО втрат не зазнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram