Коли влада закриє скриньку Пандори

Спостерігаючи, що відбувається в країні завдяки дії так званого «Закону Савченко», в мене мимоволі виникають певні алюзії.

Пригадуєте, за давньогрецькою міфологією дружина Епіметея, молодшого брата Прометея, Пандора дізналася від свого чоловіка, що в їхній оселі є скринька, яку в жодному разі не можна відкривати. Адже якщо поруш заборону, то на увесь світ чекають незліченні біди. Однак жінка з цікавості відкрила – і на людей посипались біди. Вона, може, і не хотіла нікому зла, але від зробленого - ніде діватись.

Ця історія – легенда, але як влучно накладається на нашу дійсність. Адже у результаті дії «Закону Савченко» ( №3413 "Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання") 800 осіб вийшли на волю і знову вчинили злочин.

Фото: Макс Левин

Цей закон, де Надія є співавтором, був ухвалений поспіхом і виключно завдяки авторитету самої Савченко. А скористались ним, в переважній більшості, злочинці.Уже маємо безліч критики щодо нього. Однак досі ніхто нічого не зробив. Закон не скасовують, а рівень злочинності летить вгору нечуваними темпами!

Не знаю, чим керувались автори цього «ноу-хау», всі депутати, які за нього голосували , а також президент, який підписав закон і не скористався своїм право вето. Але всі вони вкупі відкрили шлях злочинцям з тюремних камер, де їм і місце, на волю. Тепер всілякі покидьки чинять все, що прийде в їхню хворобливу голову.

Добряче постарались, нічого не скажеш! Чого варті лише такі одіозні звільнені особи як підозрюваний в організації афери «Еліта-Центр» Олександр Шахов, Андрій Слюсарчук, сумновідомий Доктор Пі, якого звинувачують у вбивствах та незаконній лікарській практиці, маріупольський педофіл Микола Шекерлі - вийшовши на волю, пообіцяв за здоров’я Савченко в церкві свічку поставити…Продовжувати? Цей «список» поповнюється кожного дня новими персонажами.

Можливо, відповідальним за весь цей безлад, варто нарешті зрозуміти, що вони накоїли? Де той позитив, про які всі так без кінця говорять? Поки що жодного позитиву не видно. Натомість, по вулицях спокіно розгулюють ґвалтівники, вбивці і педофіли.

За повідомленням першого заступника голови Нацполіції Вадима Трояна в 2016 році 34 тисячі ув'язнених підлягають звільненню завдяки дії "Закону Савченко". 9000 осіб уже на волі. Кількість випадків, коли особи, засуджені за тяжкі злочини, достроково виходять на волю за "Законом Савченко" і знову скоюють не менш страшні злочини, також зростає. Ці особи уже вчинили 23 вбивства, 66 розбійних нападів!

Волосся на голові дибом стає, коли бачиш такі цифри!

Найстрашніше у цій ситуації, що контролювати всіх цих достроково звільнених людей неможливо. В держави нема ні людських, ні матеріальних ресурсів. От і виходить, що всілякі нелюди тримають в страху ні в чому не винних громадян.

Як на мене, достатньо уже пролунало сигналів і аргументів, аби нарешті Надія Савченко разом з усіма ідеологами цього закону ініціювала в парламенті процес його скасування. Адже усі ті безчинства, які нині відбуваються, - на їхній совісті.

Був час розкидувати каміння, тепер, панове, будьте ласкаві, - позбирайте його.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram