Відповідальність

«Революційне насильство може бути, якщо ти знаєш, що з ним робити». Це сказав ще 13 років тому один мій друг, учасник студентського голодування і «України без Кучми».

Фото: LB.ua

Окрім Махатми Ганді в історії людства був і Че Гевара. Насправді вони хотіли одного, але йшли різними шляхами.І Ганді, і Че був правий. Просто є час кидати каміння і час збирати каміння.

Український народ повстав. Коли влада ігнорує власний народ, коли застосовує терор, народ має право на повстання.

Це є природне право людини. Воно є у нас незалежно від того, записане воно в Конституції чи ні. Ми скористалися своїми правом.

Трьох молодих людей вбили. У трьох немає очей. У одного – немає руки.

Перемоги немає. Силовим методом повстання у сьогоднішній ситуації перемогти не може.

Людей вбивають, і відповідальність за це лежить не лише на Януковичу. Хоч на ньому - в першу чергу.

Треба це розуміти, подобається це комусь, чи ні.

Відповідальність за життя молодих людей лежить на нас всіх. Ніщо не варте життя людини.

Я колись, а саме 9 березня 2001-го, намагався, але не зміг зупинити атаку «Беркуту» на повсталих людей. Тоді кількасот студентів затримали, а 18 активістів посадили.

Я не давав їм вказівку йти на штурм, але я відповідальний за те, що вони були в тюрмі. Бо не зупинив, ні їх, ні «Беркут». І я відповідальний за сьогоднішні смерті. І за можливий розгін Майдану.

Тому треба приймати рішення. Навіть якщо це рішення буде непопулярним. Треба відходити з Грушевського на Майдан. І треба переговори. Тому що більше вбивств не винесе українська земля.

Володимир Чемерис Володимир Чемерис , Голова ВГО Інститут Республіка, експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram