Україна перетворюється в Уркаїну? Здрастуй, поліцейська держава? Чи доброго дня, громадянське суспільство?

Я купил журнал «Корея» — там тоже хорошо. Там товарищ Ким Ир Сен, там то же, что у нас. Я уверен, что у них тоже самое… Песня «Всё идет по плану», группа «Гражданская оборона»

Один із політиків сказав, що Кучма, випустивши у світ свою книгу «Україна – не Росія» не помилився. Так, Україна дійсно не Росія, Україна після подій 16 січня перетворилась у Північну Корею. Не марно ж Інтернет швидко охрестив Президента «Кім Чен Ян».

Фото: Макс Левин

Отже, що сталось 16 січня? У цей день, Верховна Рада, дуже швидко, прийняла Держбюджет-2014 та такий собі законопроект Олійника-Колесніченка № 3879 від 14.01.2014 року. Не буду розлого зупинятись на Держбюджеті на наступний рік, скажу тільки про деякі витрати на наступний рік:

- міліція – 16 мільярдів гривень;

- онкохворі діти – 50 мільйонів гривень;

- реабілітація дітей з церебральним паралічем – 675 тисяч гривень.

Зупинюсь більш детально на іншому документі – на законопроекті № 3879, який вже наразі підписаний Президентом та опублікований. Що за ним передбачено?

Заборона руху у колонах більше 5 авто. Відповідальність – вилучення водійського посвідчення і автомобіля на 2 роки. Автомайданівці – це для вас!

«Діти отримали по 15 діб арешту за участь у хороводі навколо ялинки у масках» - це так діє норма, яка забороняє участь у мирних зібраннях у масці та касці. Бо каску міліцейським кийком, бач, важко пробити.

Ану, шановні читачі, відгадайте загадку – які канали розповсюдження інформації для влади як ячмінь на оці, як камінчик у черевикові, як чиряк, вибачте, на п’ятій точці? Вірно! Інтернет-видання і соціальні мережі плану «Вконтакте», «Одноклассники», «Фейсбук». Інтернет-видання – це, виявляється, інформаційні агентства, діяльність яких тепер потрібно регулювати через механізм держреєстрації – така собі «сорока-белобока»: «Этому дала, а этому не дала». Чому це потрібно владі? Інформагенства, вони ж інтернет-видання, ну ніяк не хочуть обожнювати партію регіонів та її лідера – Яна сонцесяйного. Відповідальність - конфіскація техніки і продукції + великий штраф.

Любиш поблукати Інтернетом? Зась! Тепер чиновник може заборонити доступ до Інтернет-мережі. У пояснювальній записці до закону, якщо висушити всю юридичну воду, Олійник та Колесніченко так і записали: «Інтернет та соціальні мережі використовуються як інструмент для поширення правди про корупцію у владі, про розкрадання бюджетів різних рівнів, про смерті на пішохідних переходах від п’яних правоохоронців, про весь подібний владний «бєспрєдел». Саме цим шляхом, шляхом заборони Інтернет-ресурсів, пішли в КНДР.

«Нова стара» стаття. Запахло 37 роком. Наклеп! Він, рідний! Припустімо, ви скажете, що якийсь там міністр – злочинець, адже як керівник міністерства він несе відповідальність за побиття учасників мирної демонстрації – спецпризначенцями. Ви це бачите своїми очима. Але допоки міністр сам це не визнає – ви наклепник. До двох років.

Світові традиції демократії вказують, що одним з критеріїв віднесення держави до авторитарної є наявність у її кримінальному кодексі статті «Наклеп» як механізм придушення свободи слова.

В Україні стаття за наклеп свого часу була вилучена, проте зараз ЗНОВУ повертається до Кримінального Кодексу!

Масові заворушення. Враховуючи наше «закон як дишло», будь-якого учасника Харківського Євромайдану можна ув’язнити за цією статтею, не кажучи вже про інші статті. Ув’язнити (УВАГА!) – на 10 і навіть 15 РОКІВ (!). За вбивство в Україні дають від 7 до 15 років.

Тобі стало цікаво, а звідки ж у рядового судді звичайного районного суду затишний заміський будиночок за 2,5 млн. грн.? Твоя цікавість обійдеться тобі позбавленням волі на строк до 3-х років. Це максимальна санкція за збирання інформації про беркутівців, суддів та інших подібних персонажів. І це після львівського судді -«засівача» Зварича.

Вершиною справедливого правосуддя є норма, згідно з якою людину можна засудити заочно.

Також за зміненим законодавством «Беркут» та посадовці, які вчинили злочини проти активістів майдану, звільняються від покарання. Тобто бити мирних демонстрантів-студентів – це вже не злочин. Ви ще медаллю нагородіть. «Зачем мне орден? Я согласен на медаль».

Для прикладу давайте ж порахуємо, у що ж виллється весілля після введення цього закону:

весільний кортеж: «рух у колоні більше 5 авто» – вилучення водійського посвідчення та автомобілю;

реєстрація шлюбу у РАЦС: «проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій їх учасником, в тому числі біля органів державної влади, місцевого самоврядування, установ» - 10 діб арешту;

фата: використання засобів маскування з метою уникнення ідентифікації особи – 15 діб арешту;

«бей посуду – я плачу»: публічні заклики екстремістського характеру, а також фінансування згаданих дій – позбавлення волі на строк до 3-х років;

феєрверк: використання піротехнічних засобів на несанкціонованих мітингах – 15 діб арешту.

Підсумки підводьте самі. Ой, не заздрю нинішнім молодятам! Це, звісно, жарт, але у кожному жарті є лише доля жарту.

І після всього цього у пояснювальній записці до закону автори блюзнірно стверджують, що його прийняття «сприятиме утвердженню в Україні прав і свободи людини і громадянина, захисту особи і суспільства від злочинних посягань».

Цікаво лишень, як вказаний закон буде працювати відносно «тітушок», чи знову законодавством будуть крутити, «як циган сонцем»?

Доречі, Федерація змішаних єдиноборств ММА України різко засудила дії «тітушок». Про це йде у заяві Федерації: «Спортивна громадськість України та керівництво Федерації гнівно засуджує ті методи та засоби, які було використано стосовно мирних громадян України. На превеликий жаль, серед тих покидьків, що застосовували фізичну силу проти мирного населення, жінок та дітей було чимало молодиків спортивної статури, які називали себе «спортсменами». Спорт – це, передусім, чесна боротьба з рівним собі супротивником. Важко назвати спортсменами жменьку тих негідників, що за гроші застосовували свої бойові навики проти літніх людей, жінок та дітей. Ганьба їм та осуд!!!» - зазначається у заяві.

Проти «тітушок» виступили і футбольні фанати (ультрас). Наразі піднятись на боротьбу із проплаченими «спортсменами» прийняли рішення фанати ФК «Динамо» (Київ), ФК «Дніпро» (Дніпропетровськ) та ФК «Металіст» (Харків).

Що стосується мого особистого відношення до цих змін, то лише процитую Мартіна Лютера Кінга: «Ніколи не забувайте: усе, що робив Гітлер у Німеччині, було законним».

Отже, диктатуру узаконено? Чи все ж таки «душу й тіло ми положим за нашу свободу?»

Андрій Межерицький Андрій Межерицький , Депутат Зміївської міської ради Харківської області,
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram