Роздуми про російського Депардьє і українського кабанчика

Є такий відомий галицький анекдот про двох патрійотів. Коли один пан у вишиванці доскіпався до іншого:

- Перепрошую, вельмишановний пане, а Ви б для розбудови України мільйон доларів віддали б?

- Мільйон доларів? А віддав би! Я ж патріот!

- Гаразд, а свій Мерседес останньої моделі також би віддали?!

- А віддав би також! Бо для України мені, як справжньому націоналісту, нічого не шкода!

- Дуже перепрошую, а кабанчика?

- А що кабанчика?

- А от кабанчика для України, віддали б?

- А от кабанчика - нізащо не дам!!! Бо ні мільйона доларів, ні мерседеса в мене нема, а КАБАНЧИК - Є!

Українці обурюються вчинком Жерара Депардьє, проте вони не мають на це жодного права
Українці обурюються вчинком Жерара Депардьє, проте вони не мають на це жодного права

Насправді я про вчинок Жерара Депардьє, який перейшов у російське громадянство, бо не хоче платити вдома зависокі податки.

Коли його розкритикував Франсуа Олланд за відсутність патріотизму, ми сприймали це як далеку європейську дискусію. Однак як тільки Депардьє попросився в Росію, Укрнет вибухнув обуренням проти "жалюгідного" актора, який не бажає платити податки. Можливо, це обурення і далі мало б вузькоінтернетний характер, але днями все більше політиків, серед яких депутати щойно обраної Верховної Ради, приєднуються до всенародного обурення вчинком актора.

Однак, на мій погляд, переважна більшість співвітчизників обурюватись вчинком Депардьє не має жодного морального права.

Протягом минулих років Жерар Депардьє сплатив 145 мільйонів євро податків. За минулий рік Депардьє віддав 75% податку на свої доходи, які перевищують 1,3 млн. євро. Тим часом, як більшість українців звично занижують свої доходи перед оподаткуванням.

Багаторічною практикою ріелтівських агентств в Україні є подвійна бухгалтерія, коли до угоди про продаж квартири вносять не реальну, а занижену вартість. Нормальним вважається заплатити зарплату в конверті, а потім голосно обурюватись затримкою пенсії для батьків. Звичним є дурити податкову на кожному кроці і з незрозумілою утіхою спостерігати, як черговий міністр фінансів тихо конає, намагаючись звести державний бюджет.

Це не стосується теперішньої влади чи опозиції. Всі уряди, політично чужі і політично наші, мають одні й ті ж самі проблеми.

Але це занадто лагідний і короткий опис суцільного лицемірства й гниття, в якому сидить по вуха наша країна.

Коли чергові народні обранці наважаться відкрити рот, щоб критикувати когось, хто не бажає платити зависокі податки власній країні, їм потрібно принципово, конституційною більшістю, примусити платити податки самих себе.

Раз в рік кожен народний обранець отримує так звану матеріальну допомогу. Насправді це "відпускні" - оплачувана відпустка за серпень, частину липня і вересня. Однак, якщо провести їх як зарплату, з цих коштів будуть стягнуті всі податки, які нараховують на фонд зарплати і, зрештою, прибутковий (подохідний) податок 17%.  Тож коли влітку 2008 року кілька молодих нардепів письмово відмовився від "матеріальної допомоги", за серпень вони не отримали грошей взагалі.

До неоподаткованих доходів членів парламенту слід зарахувати й 17 000 гривень щомісяця на роботу в окрузі, які народні обранці отримують готівкою в обхід будь-яких податкових витрат. З цих коштів не сплачують податків з фонду зарплати, з них не стягується прибутковий податок.

Подібні схеми уникнення оподаткування повної суми доходів, на жаль, існують в багатьох органах державної влади, що вже й говорити про приватний бізнес.

Справжній український патріот в своєму житті має керуватись принципом: якщо любиш свою країну - плати. Іншими словами, найвищим виявом патріотизму є віддати кабанчика.

А що ж Депардьє? Виглядає, що його провина лише в тому, що він попросився у Росію, а не до нас. У Києві він став би національним героєм і ніхто б з українців не заїкнувся б про його нібито "непатріотизм". Але що б тоді робилося у Рунеті - це можна побачити прочитавши сьогоднішній Укрнет.

P.S. До речі, Депардьє не раз був в Україні і дружив з попереднім українським президентом.

Віктор Уколов Віктор Уколов , Політтехнолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram