ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Новий КПК: бандити приватизували і тюрьми

Кодексоманія Януковича продовжується і призводить до кодексофобії у українців. Я розумію недолугу логіку парників Януковича: треба щось писати на бордах осінню 2012 року: провели пенсійну реформу, прийняли податковий та кримінально-процесуальний кодекс.

Фото: Макс Левин

Тільки мені ці три документа нагадують наперстки в які ще досі грає «донєцка команда», а нам треба вгадати, де наша свобода. А вона там куди сховав «посвідчення останнього голубого президента» Віктор Янукович під час інавгурації – у нього в кишені.

Аналізуємо основні тренди нового КПК

Перше, злочинна філософія. Абсолютна неєвропейськість документу. Це не прогресивна реформа кримінальної юстиції, це набір способів огородити країну колючим проводом біло-блакитного кольору: правова канонізація прокурорів, абсолютна залежність слідчих, сфальшований суд присяжних із трьох переляканих людей.

Друге, політична доцільність. Цей КПК очевидний «привіт» мажоритарникам від опозиції. Норми, які передбачені, дозволяють прокурору повністю контролювати роботу слідчого, аж до відкриття кримінальної справи проти нього. Сфабрикувати справу проти якогось висуванця Батьківщини чи Фронту Змін та на всю країну облити його брудом - тепер не проблема. Причому, все це відбуватиметься з неймовірною блискавичністю, адже тепер КПК буде відштовхуватися від виборчого закону та донбаського бачення політичної доцільності. Матеріальні та процесуальні норми у новому кодексі вибудувані так, що ви буквально народжуєтеся з «гачком у роті» – ви народжуєтесь рабом Януковича.

Третє, Банкова готується до кримінального путчу, мобілізуючи всю «силову машину країни» - СБУ, прокуратуру, МВС, податкову. Безпрецедентно збільшено повноваження СБУ. Президент вводить прихований надзвичайний стан у країні: «сбушники» отримують додатково 76 складів злочину і ще 22 альтернативні склади злочину. Фікцію у вигляді нормальної норми про запровадження двох можливих вироків у обвинувальний та виправдувальний, знову перетворять на спосіб «за гроші» відпускати злочинців через сфальшовану недбалість слідчих. Прокуратура, податкова міліція і інші офіційні органи державного рекету озброюються новими правами та можливостями. А от у адвокатів забрано право проводити слідчі дії та й тих, хто може вас захистити у суді обмежили. Логіка зрозуміла, у адвоката можна забрати право займатися професійною діяльністю у «фахівця в галузі» права – ні. Ще, запроваджується єдиний реєстр адвокатів. Тож завдяки президенту – ви залишаєтесь один на один з каральною машиною Партії регіонів.

Що робити? Нічого не поробиш. За щось, ми-таки попали у пекло і страждатимемо у біло-блакитній смолі, принаймні до осені 2012 року. Колись популярний лозунг «Бандитам – тюрми», таки реалізовано: вони тепер контролюватимуть тюрми в яких сидітимуть прості люди, у яких вкрали країну, майбутнє і свободу.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram