ГоловнаБлогиБлог Сергія Бульбахи

Спроможність і відповідальність

Для українців звична думка, що у невеликих селах та селищах — низький рівень життя, неасфальтовані дороги. І в цих негараздах прийнято завжди критикувати владу. Проте ситуація кардинально змінюється.

Фото: Макс Требухов

Головною рушійною силою стала реформа децентралізації, метою якої є покращення життя українців. І вже не влада повинна піклуватися про блага для сільської місцевості - асфальтовані дороги, освітлені вулиці, комфортна лікарня, сучасна школа, спортивний майданчик і власна рятувальна служба, у якої завжди є бензин. Це все та багато іншого лягло на плечі громад, і лише від правильних кроків і раціональних стратегій буде залежати зможуть громади справитися зі всіма повноваженнями, щоб кожен громадянин відчув на собі покращення від реформи.

До об'єднання в ОТГ (об'єднана територіальна громада), у нашому Новосанжарському районі, як і по всій країні, діяла бюджетна система, коли практично всі фінансові надходження з місцевих бюджетів спрямовувались «нагору»: до державного, обласного чи районного бюджетів. І лише незначна частина від податків залишалася на місцях. Цих коштів, у більшості випадків, вистачало лише на утримання апарату сільської ради та на незначний благоустрій села.

Зрозуміло, за такої ситуації говорити про глобальне фінансування сільськими бюджетами освіти, медицини, культури та соціальної сфери не було сенсу.

Довгий час у нашій країні діяла така система. Для того, щоб відремонтувати дах у школі, чи замінити вікна у дитячому садочку, коштів у сільському бюджеті не вистачало, тому потрібно було просити допомоги у району, області, або шукати альтернативні джерела фінансування. Наприклад, залучати спонсорів.

Про розбудову і розвиток села за такого розкладу також говорити було недоречно. Але минулого року в нашому районі стартувала реформа децентралізації, яка, на мою думку, повинна зламати радянську систему, що будувалася довгий час і гальмувала розвиток громад, і вивести їх на новий рівень життя.

У нашому районі, після об'єднання в територіальні громади, головами ОТГ стали колишні очільники сільських рад, які довгий час розпоряджалися фінансами, як на мене, однобічно і не раціонально. Та по-іншому вони й не могли використовувати фінансові ресурси. Тепер у керівників громад з'явилися додаткові повноваження, і найголовніше — з'явилися кошти, які вони мають першочергово направляти не на благоустрій села, а на фінансування таких важливих сфер: шкіл, амбулаторій, закладів культури та соціальної галузі. Я розумію, що вмілими управлінцями не народжуються, ними стають упродовж певного часу копіткої роботи. І я готовий надалі співпрацювати із керівниками ОТГ, щоб вони змогли побудувати раціональну систему видатків.

Я добре розумію, що голови ОТГ ще не скоро стануть успішними менеджерами. Поки що керівники громад ще не зовсім знають, як правильно розпоряджатися коштами громади, не знають, як планувати дохідну і витратну частини. Наразі їм самим необхідно вчитися це робити, адже від цього залежить, як швидко люди відчують на собі зміни на краще.

Скоро на плечі голів впадуть серйозні фінансові питання: фінансування шкіл, дитячих садків, амбулаторій, комунальних підприємств, позашкільних навчальних закладів тощо. І тільки від правильних організаційних та управлінських рішень буде залежати, наскільки громада спроможна утримувати той чи інший заклад. І не лише утримувати заклади стане завданням виконкомів сільських рад, але й шукати шляхи розвитку села, залучати інвесторів, брати участь у різноманітних грантових програмах, як державних так і закордонних, одним словом — знаходити альтернативні джерела залучення фінансових ресурсів.

Ще одним відкритим питанням на сьогоднішній день залишається передача закладів та установ із районного підпорядкування на утримання ОТГ. Адже попри те, що громади об'єдналися, законом не визначено терміни коли комунальні заклади перейдуть з району до громад, і коли це станеться, не факт, що громади будуть спроможні утримувати ці заклади. Ось вже зараз наш Новосанжарський НВК зіткнувся з проблемою недостатнього фінансування, і на поточний рік не вистачає майже 3-х мільйонів гривень, щоб забезпечити повноцінну роботу навчального закладу.

Але ми передбачили те, що може виникнути така ситуація. Спільними зусиллями вдалося зекономити кошти, щоби навчальний заклад у цьому році не мав труднощів. Але це останній рік, коли районна влада зможе вирішити це питання. Коли ж заклади перейдуть із балансу району на баланс ОТГ, на плечі голів відразу впадуть ці питання. Лише від їхніх вірних рішень і ефективної управлінської діяльності залежатиме, як вони будуть утримувати подібні заклади. Тому голови ОТГ повинні бути вже зараз готові, що психологічно їм буде тяжко перший час вирішувати ці питання, і чим раніше вони почнуть розробляти стратегію розвитку своєї громади, тим успішнішою буде їхня діяльність в майбутньому.

Я вважаю, що першочерговим завданням для керівників ОТГ повинно стати налагодження міжмуніципального співробітництва. І 2018 рік повинен стати вирішальним для того, щоби зосередитися на проектах міжмуніципального співробітництва. Громадам із малим населенням необхідно об’єднуватися і разом вирішувати проблеми, які самостійно одна громада не зможе вирішити. Зокрема, хороший приклад із вивозом сміття. Об’єднуються три-чотири громади, які купують одну сміттєву машину. В результаті вона обслуговує територію кількох громад. Так само можна вчинити і зі створенням комунального підприємства з ремонту та обслуговування доріг. Для однієї ОТГ утримувати підприємство — справа складна. Але якщо таке підприємство працює на 3-4 громади, то тут вже можна говорити і про ефективність, і про дохідність, і про сучасну техніку, і про якісно виконані роботи. Як бачимо, фінансові витрати в даному випадку не суттєві, а результат не змусить на себе чекати.

Я розумію, що почати займатися тим, чим ніколи не займався, і робити це добре — справа не з легких. Я усвідомлюю, що, можливо, і ментально, і психологічно голови ОТГ ще не готові вирішувати складні питання. Тому я ставлю собі завдання на цей рік всіляко допомагати керівникам ОТГ: проводити консультації, роз'яснювальні роботи, надавати методичну підтримку, передавати технології управління та напрацьований досвід. Я відчуваю особисту відповідальність за те, як житимуть люди в нашому краї, і зроблю все можливе, щоб громади якнайшвидше вийшли на належний рівень надання послуг.

Я вважаю, що 2018 рік повинен стати визначальним для громад. Перед головами ОТГ стоять важливі завдання, які потрібно ефективно вирішувати. Зараз вся відповідальність і територіальний розвиток в їхніх руках. І для цього потрібно не багато й не мало: лише грамотно й помірковано робити спільні кроки, щоби покращувати якість послуг. І я впевнений, що з часом ми будемо мати розквіт громад не лише в нашому районі, а й по всій країні.

Сергій Бульбаха Сергій Бульбаха , Голова Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram