ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про сільську медицину

Депутати ввели систему стимулів для залучення лікарів на село.

Рада прийняла закон про сільську медицину

Верховна Рада у вівторок, 14 листопада, прийняла президентський законопроект №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості.

За нього проголосували 280 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості запропоновано встановити систему стимулів, зокрема забезпечити працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створити сприятливі умови праці, в тому числі розвинену матеріально-технічну базу для медичного обслуговування.

Основними напрямками розвитку охорони здоров'я в сільській місцевості, відповідно до закону, є: максимальне наближення медичного обслуговування до населення, створення умов для проведення в сільській місцевості щорічних виїзних прийомів лікарями-фахівцями; впровадження сучасних технологій медобслуговування в сільській місцевості, в тому числі з використанням засобів телемедицини і портативних телемедичних діагностичних засобів.

Крім того, передбачається розвиток транспортної інфраструктури, створення умов для застосування авіаційних, водних, автомобільних та інших спеціальних санітарних транспортних засобів, у тому числі обладнаних реанімаційними засобами для надання медичної допомоги в сільській місцевості.

Закон також закріплює визначення інструментів телемедицини, до яких належить телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрія, домашнє телеконсультування.

Для забезпечення роботи телемедицини в закладах охорони здоров'я необхідно забезпечити їх доступ до мережі Інтернет.

У зв'язку з цим закон передбачає уповноважити Кабінет Міністрів вирішити в установленому порядку питання забезпечення доступу установ охорони здоров'я в сільській місцевості до мережі Інтернет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram