ГоловнаПолітика

АМКУ виписав великий штраф Sanofi і двом найбільшим фармдистриб'юторам

ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" блокувало постачання на ринок генериків.

АМКУ виписав великий штраф Sanofi і двом найбільшим фармдистриб'юторам

АМКУ оштрафував ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" і двох найбільших фармацевтичних дистриб'юторів України на загальну суму 139,1 млн гривень за антиконкурентні узгоджені дії.

Про це повідомляють на сайті комітету.

ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" - єдиний імпортер лікарських засобів Sanofi - оштрафовано на суму 69,5 млн гривень, ТОВ "БаДМ" - на 28,8 млн, ТОВ "Оптима-Фарм, ЛТД" - на 40,8 млн.

За результатами розслідування, яке тривало кілька років, комітет установив:

У 2010-2011 роках ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" імпортувало в Україну 174 лікарські засоби виробництва групи Sanofi: 27 з них не мали замінників (інсуліни, онкопрепарати, т.ін.) і 147 мали замінники (один або більше) з іншими торговими назвами інших виробників.

Лікарські засоби Sanofi призначені для лікування аритмії, епілепсії, цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань тощо. Вони, як правило, дорогі, і всі вони можуть закуповуватися за бюджетні кошти. Також в асортименті Sanofi є низка широковідомих лікарських засобів під торговими назвами Но-шпа, Есенціале, Маалокс, Кордарон, Фестал.

АМКУ встановив, що умови договорів ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" з дистриб'юторами можуть призвести до обмеження конкуренції на ринках лікарських засобів Sanofi для дешевших замінників. Також відповідні угоди забезпечили можливість підвищення цін на лікарські засоби Sanofi при їх реалізації через процедури державних закупівель.

"ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" і найбільші широкоформатні дистриб'ютори ТОВ "БаДМ" і ТОВ "Оптима-Фарм, ЛТД" у своїх договорах купівлі-продажу ввели спеціальні умови продажів і надання знижок, стимулювали дистрибуцію саме тих лікарських засобів, які вже давно втратили патентний захист і мають багато замінників, зокрема за рахунок продажу лікарських засобів, які не мають або мають обмежену кількість замінників", - сказано в повідомленні.

АМКУ зазначає, що під час антиконкурентних узгоджених дій частка продажів генеричних препаратів кінцевим споживачам була незначною і істотно не росла, незважаючи на нижчу ціну порівняно з оригінальними препаратами Sanofi, які, до того ж, продавалися з високою торговельною надбавкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram