ГоловнаПолітика

Поліція порушила справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому

Закарпатська ОДА важає дії "свободівців" спробою посварити Україну з сусідом.

Поліція порушила справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому
Фото: mukachevo.net

Правоохоронці Закарпатській області порушили кримінальне провадження за фактом хуліганських дій учасників ходи в Береговому, які намагалися зняти прапор Угорщини.

Як повідомляє прес-служба Закарпатської облдержадміністрації, провадження відкрито за ст. 296 Кримінального кодексу "Хуліганство" (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом).

Поліція встановлює всіх осіб, які брали участь у провокації, тривають слідчі дії.

За інформацією облдержадміністрації, минулої неділі група осіб, більшість з яких приїхала на Закарпаття із сусідніх областей України, влаштувала в Береговому ходу, під час якої виголошувалися ксенофобські гасла.

"Учасники ходи зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради, а потім і з будівель сільських рад с. Яноші та с. Гать Берегівського району, де компактно проживає угорська громада", - йдеться в повідомленні облдержадміністрації.

У той самий час раніше ЗМІ повідомили, що в м. Берегове Закарпатської області 12 листопада близько 50 активістів партії "Свобода" зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради та "намагалися його підпалити". Їм завадила поліція, яка відібрала в них прапор і повернула назад.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль засудив дії радикалів і назвав незрозумілою позицію поліції, "яка пасивно спостерігала за провокацією в Береговому". Купка маргіналів своєю провокаційною поведінкою намагається посварити два наші народи", - процитувала Москаля його прес-служба. Він відзначив, що акція в Береговому в неділю показала, що "праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами", які намагаються на багатонаціональному ґрунті "розхитати ситуацію в Закарпатській області". Він також заявив, що політичні сили, які влаштували провокацію в Береговому, не мають підтримки на Закарпатті, а більшість учасників акції приїхали із сусідніх областей.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто очікує розслідування інциденту з угорським прапором. Голова МЗС підкреслив, що в розвиненій європейській країні подібні випадки є неприпустимими, і зажадав, щоб злочинців затримали і притягнули до відповідальності якомога швидше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram