ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Позитивна динаміка україно-італійських відносин

За останній час відбулась ціла низка важливих подій на рівні україно-італійських міждержавних відносин, що свідчить про правильність їхнього розвитку та позитивну динаміку.

Так, на останньому пленарному тижні Верховна Рада ратифікувала Угоду (у формі обміну нотами) між Кабміном та Урядом Італії про здійснення оплачуваної трудової діяльності членами сімей дипломатичного, штатного консульського, адміністративного і технічного персоналу дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в двох державах.Ця Угода дозволить надати членам сімей наших та італійських працівників дипломатичної служби право здійснювати оплачувану діяльність на території Італії та України відповідно. Надаватиметься така можливість у порядку та на умовах, передбачених для громадян держави перебування, після підтвердження свого статусу.

Крім того, на тижні що минув, влада Італії ухвалила рішення виділити Україні один мільйон євро екстреного фінансування. Перший транш у 700 тис євро буде надано в рамках Всесвітньої продовольчої програми для розподілу продовольчих пайків і грошової допомоги найуразливішим верствам цивільного населення. Ще 300 тисяч євро буде виплачено ЮНІСЕФ для фінансування проекту з розмінування.

Як пояснив міністр іноземних справ Італії, це дозволить підвищити рівень обізнаності про ризики для дітей шкільного і дошкільного віку, які проживають у районах, де є наземні міни, залишки небезпечних військових і саморобних вибухових пристроїв.

Ще однією знаковою подією стало офіційне повернення Італії 17 викрадених з музею Верони картин, що знайшли українські прикордонники. За згодою з італійською стороною ця унікальна експозиція була представлена у вільному доступі в Музеї Ханенків. Така взаємодія може стати початком ефективної співпраці не тільки між музеями наших країн, а й взагалі у культурній площині.

Без особливого розголосу у вітчизняних ЗМІ відбулось відкриття в Італії монументу жертвам Голодомору ‎‎1932-1933 років в Україні. Розташований він у столиці автономного італійського регіону Сардинія місті Кальярі і став першим у західній Європі. Як співголові міжпарламентської групи дружби Україна-Італія мені надзвичайно приємно, що така важлива подія відбулась саме в Італії, де ми маємо дуже потужну діаспору, яка також сприяє у налагодженні відносин між нашими країнами.

Це все є позитивними сигналами, які засвідчують правильність розвитку україно-італійських відносин. Не слід забувати і про те, що влада Італії, незважаючи на пануючі в деяких регіонах країни проросійські настрої, засуджує агресію Росії та підтримує суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram