ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Успіх чи провал – як оцінювати роботу влади?

Останні декілька днів є особливими. Рік назад Україна сказала «ні» Януковичу. На майдани по всій країні вийшли мільйони людей, які боролися за свободу і власне майбутнє.

Фото: Макс Требухов

Озираючись на події річної давнини, розумієш – Майдан тому і переміг, що він складався з десятків і сотень тисяч вільних людей. Вони стояли не за підвищення пенсій і зарплат, не вимагали якихось пільг від держави. Вимога була лише одна – поважайте наші права та свободи, створіть умови, за яких ці права та свободи будуть дотримуватися чиновниками, а все інше ми зробимо самі.

Тому, коли сьогодні лунають питання на кшталт, що зробити, аби Майдан остаточно переміг і Україна безповоротно стала на європейський шлях розвитку, відповідь може є лише одна: потрібно виконати вимогу людей. Іншого шляху немає. Я поясню чому. 

Задовольнивши суспільний запит на цивілізовані європейські Правила, ми:

- відкриємо наші кордони для іноземних інвестицій

- стимулюємо українську підприємницьку ініціативу

- запустимо економіку

- створимо фундамент для стрімкого зростання українського середнього класу

- виховаємо нове покоління активних людей, які будуть жорстко контролювати владу та чиновників і ніколи не купляться на гречку.

Саме така формула майбутнього: цивілізовані правила для всіх людей – економічний ріст – середній клас – європейська демократія.

Демократія без людей, для яких вона є безумовною цінністю, неможлива. А коли значна частина населення змушена щодня боротися за виживання, є великий ризик, що вже завтра знайдуться ті, хто навіть скромні демократичні здобутки захоче виміняти на щось більш матеріальне.

Який висновок?

У фокусі уваги Парламенту, парламентської коаліції, Уряду та всієї вертикалі влади мають бути Правила.

Жодних необґрунтованих пільг, жодних виключень, жодних спеціальних умов для певних, окремих категорій людей. 

Лише за таких умов в Україні зростатиме середній клас і його кількість з 10-12% населення збільшиться до європейських 60-70%. Це – єдина гарантія того, що ми не звернемо з європейського шляху. І єдиний критерій успішності роботи української влади.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram