ГоловнаБлогиЦифра тижня

Більш ніж 2 трлн грн склав обсяг державного та гарантованого державою боргу України

Загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу склав 2043,03 млрд грн або 77,03 млрд дол. США. Про це свідчать статистичні матеріали Міністерства фінансів України станом на 30 вересня 2017 року.

За словами експерта ІСЕД з питань фінансової політики Антоніни Дешко, це найбільший обсяг державного та гарантованого державою боргу у номінальному обсязі та гривневому еквіваленті за всю історію незалежної України.

«Показник державного та гарантованого державою боргу на рівні 2 трлн. грн – це своєрідний рекорд у борговій політиці. У той же час, він знаходиться у межах визначеного статтею 5 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» граничного обсягу боргу. Закон визначає межу державного боргу на рівні 1823,73 млрд грн та гарантованого державою боргу на рівні 579,37 млрд грн. В сумі це становить 2,4 трлн грн. Для країн, що розвиваються, надзвичайно важливим є забезпечення своєчасного проведення розрахунків за борговими зобов’язаннями».

Експерт також пояснює, що головною причиною зростання боргу у вересні стало залучення запозичень на зовнішніх ринках.

Не завадить нагадати, що вперше за всю історію України у 2018 році надходження до Зведеного бюджету України плануються на рівні понад 1,1 трлн грн.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram