ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля
Спецтема
Горячие точки Киева

Як на Володимирській гірці хочуть «окультурити» громадську вбиральню…

Прикриваючись благородною метою, приватна структура хоче перетворити громадську вбиральню на Володимирській гірці на 6-поверхівку.

В інтернеті з’явилась інформація, що на Володимирській гірці збудують Музей Івана Марчука з апартаментами. Я нічого не маю проти ідеї створення музею. Проте ініціаторам цього проекту слід пошукати інше місце для будівництва закладу.

Фото: ekonom-ua.org.ua

Адже Володимирська гірка є парком. І я, як голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики, виступаю категорично проти будівництва будь-яких об’єктів на території парків, скверів та інших зелених зон і проти вирубування дерев.

До того ж, будівництво музею планується за адресою вул. Трьохсвятительська, 4-в. Зараз за цією адресою розташована громадська вбиральня. Тобто замість громадської вбиральні у парку «Володимирська гірка» хочуть збудувати 6-поверхівку начебто для розташування музею. Але де гарантія, що в цій будівлі дійсно буде музей, а не якийсь розважальний центр чи ресторан? Це перше.

А по-друге, в цьому контексті згадалась історія про групу шведських уболівальників, які ходили в туалет прямо в кущі неподалік стадіону. Так ось, якщо на Володимирській гірці громадську вбиральню ліквідують, то схожі історії будуть траплятися все частіше. Невже комусь хочеться перетворити Володимирську гірку і довколишні вулиці на суцільний туалет? Думаю, що кияни будуть категорично проти такого розвитку подій.

Так само навряд чи мешканці столиці погодяться на знищення частини парку у самісінькому центрі Києва задля будівництва. Навіть якщо припустити, що це дійсно буде музей. Хоча, на моє переконання, історія з музеєм виникла лише для того, щоби зменшити суспільний резонанс навколо можливої забудови на Володимирській гірці. Мовляв, це ж благородна мета – будівництво музею, об’єкта культурного призначення. Звісно, у випадку публічного оголошення про спорудження музею сам факт вирубування дерев і забудови частини Володимирської гірки викличе менший опір киян, аніж під час будівництва ресторану чи торговельного центру. Фактично словосполучення «будівництво музею» у цьому випадку використовується лише як красива обгортка для уже остогидлої киянам цукерки під назвою «забудова парків і скверів».

Іще раз наголошую, що на території парків та скверів не повинно вестись ніякого будівництва – ні кафе, ні офісних чи розважальних центрів, ні музеїв. До того ж, у Києві діє мораторій на видалення зелених насаджень. А спорудження 6-поверхівки у парку без знищення дерев буде неможливим. Тим більше, що до цієї споруди ще необхідно буде збудувати під’їзні шляхи, автомобільну паркову. Тобто у будь-якому випадку під час можливого будівництва на Володимирській гірці забудовник буде порушувати закон.

Тож повторюся: для створення музею варто підшукати іншу земельну ділянку і не спекулювати на імені художника задля можливості забудови парку у самісінькому центрі Києва неподалік Софії Київської та Михайлівського собору.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram