ГоловнаПолітика

НАПК вирішило запускати систему е-декларування без атестата

Агентство поклало провину за зрив нормальної роботи системи на її розробника.

НАПК вирішило запускати систему е-декларування без атестата
Фото: www.donbass-info.com

Національне агентство запобіганню корупції (НАПК) вирішило запускати систему електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на те, що Держслужба спеціального зв'язку та захисту інформації не видала атестат відповідності комплексній системі захисту інформації (КСЗІ) держреєстру декларацій.

Рішення оголосила голова агентства Наталія Корчак у неділю.

"Незважаючи на відмову розробника програмного забезпечення ТОВ "Міранда" усунути недоліки в програмному забезпеченні, Національне агентство заявляє про початок своєї повноцінної роботи як органу державної влади в усіх напрямках антикорупційної діяльності, в тому числі в напрямку електронного декларування", - зачитала вона текст рішення.

Програмне забезпечення, розроблене ТОВ "Міранда", має достатній функціонал, щоб приймати, зберігати та публікувати подані декларації.

При цьому "Міранда" не завершила розробку модуля інтеграції ПО з іншими держреєстрами і не передала апаратну частину у власність Нацагентства. "Національне агентство закликає розробника завершити всі процедури з налаштування системи і запустити її в означений законодавством термін - з 00:00 15 серпня 2016 року", - заявила Корчак.

Усю відповідальність за проблеми з отриманням атестата покладено на розробника програмного забезпечення - ТОВ "Міранда". "Саме ТОВ "Міранда" є системним адміністратором, саме це товариство запускає в дію цей механізм. Розробник програмного продукту повинен вирішити наявні неузгодженості", - сказала Корчак.

Напередодні міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що зрив електронного декларування завадить Україні отримати новий транш кредиту МВФ і кредитну гарантію від уряду США.

Нагадаємо, атестат відповідності мала видати Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації, але вона відмовилася зробити це через неповний функціонал програми і наявність багів у ній.

В Україні діє кримінальна відповідальність за подачу неправдивих відомостей у декларації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram