ГоловнаПолітика

Реєстр електронних декларацій відкриють у вівторок

Держслужбовці вже почали звітувати про доходи.

Реєстр електронних декларацій відкриють у вівторок
Наталья Корчак
Фото: law.nau.edu.ua

Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відкриють 16 серпня.

Про це сказала на брифінгу голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) Наталія Корчак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зараз до нас їдуть експерти ТОВ "Міранда" [розробник програмного забезпечення] для того, щоб перевірити роботу цієї системи і відкрити реєстр персональних даних. Відзавтра ви вже зможете побачити в державному реєстрі інформацію про тих декларантів, які подали інформацію", - сказала Корчак.

За її словами, декларації вже почали подавати.

"Будь-які розмови з приводу того, що вся ця система не захищена, що не було юридичних норм для її запуску, не мають підстав", - додала голова НАПК.

За словами Корчак, фізично система захисту персональних даних при електронному декларуванні працює.

"Для того, щоб створити перешкоди для несанкціонованого допуску ззовні, придбали шифрувальну машину, яка не дає можливості спотворювати отримані дані. Таким чином, система захисту персональних даних захищена", - сказала вона.

Здійснювати управління системою електронного декларування можливо тільки з комп'ютера в самому агентстві, оскільки вона працює в рамках закритого контуру, доступ до системи ззовні неможливий.

Нагадаємо, сьогодні, 15 серпня, в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не видала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, систему було запущено без сертифікації.

Запуск несертифікованої системи електронного декларування дозволяє держслужбовцям безкарно приховувати доходи, заявила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram