ГоловнаПолітика

"Ні Сєні, ні Бєні..." Саакашвілі почав "Рух за очищення"

Міхеїл Саакашвілі створив в Україні «Рух за очищення». І хоч він заперечує перспективи трансформації свого проекту в політичну партію, сумнівів у цьому в його союзників немає. Репортаж з Антикорупційного форуму в Києві.

Фото: delo.ua/Виталий Головин

За годину до початку другого Антикорупційного форуму колишнього президента Грузії, а нині губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі, біля входу до Міжнародного виставкового центру (символічно – шість років тому саме там з’їзд Партії регіонів висував Віктора Януковича в президенти ), стояв натовп протестувальників. Тут – і частина так званого «фінансового Майдану», і пікет, організований однією з сторін конфлікту навколо фабрики «Житомирські ласощі». Згодом солодощами саме цієї кондитерської фабрики щедро, а головне безкоштовно пригощатимуть учасників форуму.

Фото: Макс Требухов

Одна із найдовших черг на реєстрації завивалась по периметру приміщення.

– Кого тут реєструють, – питаю останніх, хто стоїть в цій черзі.

– Простих людей… Всі, хто реєструвався в інтернеті, там далі… А ми так, просто зайшли з вулиці, – кажуть.

Фото: Макс Требухов

Про збір масовки для участі у форумі напередодні писали журналісти «Радіо Свобода». Зокрема, одеські активісти, котрі брали участь у роботі штабу Блоку Петра Порошенка на місцевих виборах, розповідали, що їм телефонували і пропонували безкоштовно поїхати на захід Саакашвілі. У день його проведення з Одеси, за даними місцевих ЗМІ, виїхало щонайменше шість автобусів з «бажаючими» на чолі з керівниками районних адміністрацій Одещини.

Форум Саакашвілі використали, щоб нагадати про себе дещо призабуті політики, як от Юрій Кармазін, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Степан Хмара і навіть екс-регіонал Василь Горбаль. Останній розповів LB.ua, що самостійно зареєструвався для участі у форумі, щоб «просто подивитися».

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Прийшли і нині чинні народні депутати: «свободівці» Андрій Іллєнко, Михайло Головко, Юрій Левченко, Олег Осуховський, позафракційні В’ячеслав Константіновський (той, котрий продав «Роллс-ройс», щоб піти на фронт), Юрій Дерев’янко, Дмитро Добродомов («Народний контроль») і його політичний соратник, екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій. А також – представники БПП та члени новоствореної Антикорупційної групи: Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Єгор Фірсов, Віктор Чумак. Від «Самопомочі» – Єгор Соболєв, Руслан Сидорович, а від «Батьківщини» – Олена Шкрум.

Фото: Макс Требухов

Свою присутність на форумі, зокрема, Єгор Соболєв пояснив тим, що «хотів побачити багатьох хороших людей». І додав: «Я не міг не прийти…» Далі представник команди Андрія Садового розповідав, що потрібно разом боротися з корупцією. Втім, коли мова зайшла про те, що Саакашвілі вочевидь готує платформу для нової партії, відмовився це коментувати. Хоч і підтвердив, що свою команду покидати не збирається.

Незадовго до проведення заходу близький соратник і радник Саакашвілі Саша Боровик опублікував у Facebook фото із зустрічі у одному з найдорожчих ресторанів Києва, з підписом: «Ми разом. Готуємо антикорупційний форум. Відкриті до спілкування зі всіма прогресивними силами». На зустрічі були окрім Боровика та Саакашвілі Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Єгор Фірсов, Єгор Соболєв, Добродомов, а також лідер «Демократичного альянсу» Василь Гацько, голова партії «Сила людей» Олександр Солонтай, "антикорупційний активіст» Віталій Шабунін та керівник фракції «Самопоміч» в Київраді Сергій Гусовський. За словами одного зі співрозмовників LB.ua, присутнього на зустрічі, жодних конкретних заяв чи про створення партії, чи про свої політичні цілі зі сторони Саакашвілі в той вечір не звучало. «Втім, це читалося між рядками», – сказав наш співрозмовник.

Свою готовність співпрацювати з головою Одеської облдержадміністрації, за його словами, вже висловили Василь Гацько («Демальянс» відкрито підтримав форум і навіть поділився платформою для збору коштів на його організацію), Олександр Солонтай, а також нардеп від БПП Світлана Заліщук та представник «Народного контролю» Дмитро Добродомов. Решта – поки вагаються.

– Гацько та Солонтай хочуть нарешті реалізуватись, вони давно крутяться в політичному просторі, але «вистрибнути» щось ніяк не можуть. По одинці їм буде важко, а от об’ єднатися під таким брендом як Саакашвілі – досить непоганий варіант. Те саме стосується і Найєма, він, можливо, й хотів би власну партію, але самому треба довго над нею попотіти, – вважає співрозмовник LB.ua.

Один із депутатів БПП на правах анонімності розповів, що керівництво фракції негласно проти, щоб її представники активно підтримували форум Саакашвілі. «Якщо коли планувалась зустріч з Міхо в ресторані, про це навіть в загальному чаті писали (закрита група депутатів БПП та функціонерів партії у Telegram – LB.ua), то тепер ті, хто прийшов сюди (на форум – LB.ua ), – проявили особисте бажання. Банкова випустила дракона… Тепер і сама може постраждати від нього. Він (Саакашвілі – LB.ua ) вже неконтрольований…», – додав нардеп від БПП.

***

Розпочався захід гімном у виконанні співачки Руслани та привітанням президента Петра Порошенка. На сцену вийшли окремі політики і активісти для коротких виступів. Тим часом у залі «засвітився» Міхеїл Саакашвілі. До нього практично неможливо було до нього протиснутись через натовп журналістів і учасників, які хотіли чи то сфотографувати його, чи зробити з ним селфі, чи просто постояти поруч.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Сам Саакашвілі був малослівним, хоча про перспективи створення нової партії таки сказав: «Тут політична партія не створюється, але створюється великий рух… Ми починаємо оновлення України, очищення України, щоб Україна стала прикладом для наслідування… Це стид і сором, що ми стали найбіднішою країною, потенційно найбагатша країна Європи», – сказав він журналістам.

***

Робота форуму розділилась на два павільйони: в одному далі продовжували виступати активісти і політики, а в другому заздалегідь зареєстровані учасники працювали по секціях. Власне, за кожним столом учасники впродовж 10 хвилин обговорювали проблеми чи то судової системи, децентралізації, публічних закупівель, державної служби, податків чи бюджету. Всі пропозиції записували на листах формату А1. По завершенні часу учасники пересідали до іншого столу, на власний розсуд обираючи собі тему. За однією і тією ж темою були закріплені так звані «хранителі», котрі модерували роботу.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Напрацьовані пропозиції згодом сортували модератори, яким цю роль також визначили під час реєстрації на форумі. Найголовніші пропозиції записували на чистовик і наприкінці форуму зачитували зі сцени.

У другому павільйоні активно фотографували Савіка Шустера. Учасник з іменем на бейджику Валерій пропонував кілька «цікавих тем» для передач. А одна з учасниць підбігла до натовпу, вже налаштувавши телефон на фотозйомку.

– Хто це? – запитала вона. – А, Савік…

Фото: Макс Требухов

У кулуарах заходу «засвітився» і скандальновідомий інцидентом з Арсенієм Яценюком нардеп Олег Барна, і колишній посол Грузії в Україні Григол Катамадзе. Зі сцени з-поміж інших виступали російський підприємець Євген Чичваркін, екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко. Останній, до речі, за даними LB.ua, також готує платформу для нової партії.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Біля сцени стовпились люди. Хто фотографував, хто просто розглядав виступаючих. Художник із Києва Руслан фломастером малював портрети спікерів.

– Ви прийшли сюди просто помалювати?.. – здивовано питаю.

– Так, така ж подія відбувається, тут стільки людей… – посміхаючись, відповів художник, показуючи свої роботи. Далі він періодично ходив поміж натовп і продовжував вимальовувати риси того чи іншого учасника заходу.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

У виступи зі сцени не дуже вслухався ще один учасник – Володимир Ломакін, як він представився, «справжній Академік Європейської академії наук, металург, еколог». Він прийшов подарувати Саакашвілі книгу. «Всі проблеми, які світ хвилюють, вони у мене запатентовані… Я можу впродовж одного року знизити викиди парникових газів на 45-50%», – розповів він.

Фото: LB.ua

А біля виходу з другого павільйону стояли коробки з печивом та цукерками вже згаданої фабрики «Житомирські ласощі». Завзяття, з яким на їжу накинулись учасники форуму, періодично призводило до сварок і мало не бійок. Коли емоції вщухли, а коробки ще не спорожніли, люди розгрібали «безкоштовний сир» собі в кишені, сумки і за щоки, залишаючи після себе купи сміття.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: LB.ua

Неподалік споживання їжі виглядало цивілізованіше: продавали чай, каву, печиво, і учасники заходу сиділи за накритими білими скатертинами столиками.

***

До другої панелі форуму ряди учасників помітно порідшали. На столах, за якими велися дискусії, залишилися обгортки від цукерок і пусті пластикові стакани. На білому аркуші великими літерами надрукований приблизний план дій форуму: Відставка Яценюка; Голосування за Постанову про недовіру уряду Яценюка; Антикорупцінйий марш к (!) Верховної Раді (24 грудня 9:30 збір на вулиці Героїв Небесної Сотні).

Фото: LB.ua

Швидким кроком з однієї із бокових кімнат другого павільйону вийшов Саакашвілі і декілька представників його грузинської команди. Помітно він був у піднесеному настрої. Дійшовши до сцени, в очікуванні свого виступу продовжував позувати з вишикуваними мало не в чергу бажаючими з ним сфотографуватись.

Саакашвілі почав говорити українською, що знову викликало підтримку в залі, а згодом перейшов на російську. З обох боків стояли електронні суфлери. Правда, очевидно було, що така практика виступу не зовсім природна для емоційного Саакашвілі, який звик говорити без листочка. Він раз по раз не відкривався то від одного, то від іншого підкажчика.

Його виступ тривав 35 хвилин. Зачитуючи суху економічну статистику, він дуже часто запинався, плутав цифри і часом ковтав якісь слова. Як тільки перейшов на політичні заяви, помітно пожвавішав. А в деяких моментах аж кричав в мікрофон.

Фото: www.facebook.com/SaakashviliMikheil

«Вони з економікою поводяться, як з дійною коровою. Але корова вже здохла! Це схоже на якесь збочення - мародерство», – заявив він і оплески та свист знову перебили його промову.

«Україна – не ваша дійна корова . Ми повернемо країну тим, кому вона насправді належить» , – пообіцяв політик.

Згадав Саакашвілі і про українського олігарха Ігоря Коломойського. А зокрема про його нещодавнє інтерв’ю виданню Politico (хоча Коломойський заперечує, що давав інтерв’ю саме цьому виданню) пообіцяв «набити морду Саакашвілі». «Якщо він попадеться мені, я кажу вам, я наб’ю йому морду. Як тільки він піде зі свого поста, я буду бити його зверху вниз, як собаку», – цитує видання Коломойського. У відповідь Саакашвілі сказав: «Вони не розуміють одного: ніхто не боїться ні Сєні (Арсенія Яценюка – LB.ua), ні Бєні (Коломойського – LB.ua)… Вони не розуміють, що треба боятися гніву українського народу…».

Фото: delo.ua/Виталий Головин

У «Народному фронті» на закиди в сторону прем’єра і уряду реагувати не планують. Більш того, несерйозно ставляться до об’єднання окремих політичних сил у русі Саакашвілі.

– Там позбирались такі лідери: Гацько, Гриценко, Солонтай та інші… Ми вже мали з ними справу, коли організовували спільні партії, рухи, пригадайте хоча би спробу Юрія Луценка об’єднати їх під «Третю республіку». Нічого з цього не вийде. Там де два українці, там три гетьмани… Та й навряд чи Саакашвілі планує з ними ділити лідерські позиції. Їх використають лише як інструменти для досягнення цілей, – сказав один із нардепів на правах анонімності.

Крім цього, Саакашвілі анонсував, що він зі своєю командою планує почати їздити по регіонах. У планах – Харків (18 січня), Львів, Дніпропетровськ.

«Я себе трошки на Майдані почуваю», – сказав ведучий форуму після завершення виступу Саакашвілі.

«Чому трохи, це і є Майдан», – додав йому співзасновник громадянської платформи «Нова країна» Андрій Длігач. Він вийшов на сцену для зачитування проекту резолюції форуму: про створення «Руху за очищення» та початку туру по окремих містах України.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram