ГоловнаПолітика

У Раді не знайшлося голосів для законопроекту про заочне засудження Януковича

Депутатам пропонували спростити процедуру спеціального досудового розслідування.

У Раді не знайшлося голосів для законопроекту про заочне засудження Януковича
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада не набрала достатньої кількості голосів, щоб спростити процедуру заочного засудження і дозволити застосовувати її до тих підозрюваних, яких Інтерпол відмовляється оголошувати в розшук.

Під час сигнального голосування за прийняття законопроекту в першому читанні його підтримали тільки 113 осіб за мінімально необхідних 226.

У чинній редакції Кримінального процесуального кодексу сказано, що неявка підозрюваного або обвинуваченого на допит разом з оголошенням його в міждержавний або міжнародний розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування.

За новим законодавством, буде достатньо документально підтвердженої відмови Інтерполу про оголошення в розшук або відмови іншої держави в екстрадиції.

Цей закон дозволить провести заочний суд стосовно колишнього президента Віктора Януковича (розшук припинено), колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки (відмова в розшуку), колишнього командира спецроти "Беркута" Дмитра Садовника (відмова в розшуку) й інших представників колишньої влади.

Нагадаємо, в липні 2015 року Інтерпол призупинив розшук Януковича після того, як юристи адвокатської компанії Joseph Hage Aaronson подали скаргу, заявивши, що кримінальна справа проти колишнього президента має політичний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram