ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

​МЗС обіцяє врахувати зауваження іноземних спостерігачів

Грищенко запевняє, що Україна дотримується основних принципів демократії.

​МЗС обіцяє врахувати зауваження іноземних спостерігачів
Фото: Макс Левин

Міністерство закордонних справ обіцяє врахувати зауваження міжнародних спостерігачів на парламентських виборах і виправити недоліки в подальшій роботі.

"Більшість із майже чотирьох тисяч міжнародних спостерігачів за виборами народних депутатів України вже оприлюднили свої попередні оцінки виборчого процесу в нашій державі. Вони наголошують на створенні належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів, змагальному характері виборчого процесу, можливості для виборців вибирати з різних політичних партій, спокійне і мирне проведення дня голосування. Переважна більшість міжнародних спостерігачів позитивно оцінили процес голосування та підрахунку голосів", - йдеться в заяві міністра закордонних прав Костянтина Грищенка, повідомляють "Комментарии".

Окрім того, Грищенко зазначив, що "міжнародні спостерігачі за виборами у своїх попередніх висновках також наголосили на низці недоліків під час організації та проведення виборів. Усі зауваження будуть ретельно проаналізовані, а виявлені вади  будуть обов'язково враховані в подальшій роботі з удосконалення виборчого законодавства та практики".

"Результати голосування дозволяють з упевненістю стверджувати - основні принципи внутрішньої і зовнішньої політики України залишаються незмінними. Обрання нового складу Верховної Ради України створює сприятливі передумови для активізації здійснення демократичних та економічних реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем, і подальшої реалізації стратегічного курсу на європейську інтеграцію", - підсумував Грищенко.

Голова делегації спостерігачів парламентської Асамблеї Ради Європи на виборах в Україні Андреас Гросс звинуватив владу в олігархізації всього виборчого процесу.

Представники місії європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO заявили, що вибори в Україні були конкурентоспроможними, але зафіксовано низку адміністративних порушень, підкуп виборців і тиск на журналістів.

Зазначимо також, спостерігачі від ОБСЄ вважають, що парламентські вибори в Україні проходили недостатньо прозоро. У своєму звіті представники організації назвали їх "кроком" назад від демократії.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більд занепокоєний, що вибори до Верховної Ради є "кроком назад" у демократичному процесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram