ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Мартинюк шкодує, що не сів за наклеп

Комуніст пригадав, як був редактором.

Мартинюк шкодує, що не сів за наклеп
Фото: Макс Левин

Перший віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк вважає, що закон про наклеп допоміг би боротися з появою замовних матеріалів.

Про це повідомляє "Остров".

"Тому що є критика, а є наклеп. І треба спокійно розрізняти, де наклеп, а де критичні зауваження. У вас ніхто не забирає право критики. Але вам, зокрема, кажуть, що коли обмовляєш - треба відповідати", - заявив він журналістам.

На думку Мартинюка, закон про наклеп допоміг би боротися з появою замовних матеріалів, особливо під час передвиборної кампанії.

"Я вас розумію - так легше: написав, що хочу, і ні за що не відповідаю. Але значно складніше написати об'єктивно. А той чоловік, про якого ви пишете, не знає, що робити. Навіть якщо наклеп, то краще з вами не зв'язуватися. Тому що все одно журналіст буде правий: він десять разів це розпише, опише і десь колись дрібним шрифтом вибачиться..." - сказав комуніст.

Президент України в такому вигляді, як цей законопроект є нині, підписувати не буде

— Ганна Герман, радник Президента

Разом з тим, він прогнозує, що такі жорсткі заходи покарання, як кримінальна відповідальність, радше за все будуть виключені із законопроекту про наклеп.

Мартинюк зазначив, що свого часу "мав необхідність створювати дві газети та редагувати".

"Спочатку газету Соцпартії, потім газету комуністичної партії. І коли ми опублікували один документ письменників Павличка, Драча та Яворівського, я мав судові позови й, на жаль, не виграв суду, тому що не було в мене аргументів. Це лист, який вони писали свого часу КДБ СРСР, засуджуючи націоналістичну діяльність своїх колег. Не було змоги довести", - сказав Мартинюк.

При цьому він наголосив, що опублікував би цей лист навіть у тому випадку, якби існувала кримінальна відповідальність за наклеп.

На репліку журналіста, що в такому випадку Мартинюк уже встиг би відсидіти, перший віце-спікер Верховної Ради зазначив: "Думаю, що так. Але це було давним-давно. Повернувся би героєм. Ви ж розумієте, що більше сьогодні переслідувань, то більший герой у нашому суспільстві".

Нагадаємо, що 18 вересня Верховна Рада схвалила в першому читанні проект закону, що передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram