ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

В опозиції заговорили про маніпуляції Центрвиборчкому

Руслан Князевич вважає, що ЦВК відмовилася йти "шляхом відкритості та демократичності".

В опозиції заговорили про маніпуляції Центрвиборчкому
Фото: novostey.com

Рішення ЦВК про допуск до серверних окружних комісій тільки голови комісії та операторів системи, відкриває можливість для маніпуляцій.

Про це заявив представник партії "Батьківщина" в Центрвиборкомі Руслан Князевич.

"Те, що відбулося сьогодні, ще раз засвідчило, що в більшості Центральної виборчої комісії немає ніякого бажання йти шляхом відкритості та демократичності виборчого процесу", - зазначив він.

Депутат нагадав, що рішенням ЦВК заборонила доступ у серверні окружкомів не тільки кандидатам, представникам партій і спостерігачам, але і членам комісій.

Так, у приміщенні серверної мають право перебувати системний адміністратор, оператори електронної системи "Вибори", голова окружної комісії і член комісії, відповідальний за перевірку протоколів.

Окрім цього, ЦВК відмовилася вже передані результати вивішувати для загального ознайомлення. "Тобто вони залишаються тільки в голови комісії, але ніхто їх не побачить", - вказав він.

З огляду на висновки головного науково-експертного управління апарату парламенту, який буквально розгромив цей законопроект, відеофіксація буде ще й даремною. Але не наша справі давати оцінки. Будемо виконувати.

— Андрій Магера, замголови Центрвиборкому

На думку Князевича, інформація, яка оновлюватиметься на сайті ЦВК, не зможе захистити від зловживань. "У нас були випадки, коли на кілька годин зависала система, і не вдавалося перевірити, які дані було внесено в систему. Теоретично, можуть передати що завгодно, а якщо немає змоги перевірити на рівні окружної комісії, то на рівні ЦВК відстежити правильність інформації дуже складно", - констатував він.

Князевич також нагадав, що на попередніх виборах не було прямої заборони на присутність членів комісій при передачі даних.

Представник "Батьківщини" зазначив, що з формально-правового погляду дані, які передають шляхом електронної системи, не мають юридичного значення, вони несуть лише оперативний, технічний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram