ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

У ПР обіцяють, що за наклеп садити не будуть

Олійник вважає, що відповідальність повинні нести прокурори і судді.

У ПР обіцяють, що за наклеп садити не будуть
Фото: vtabloid.com

Закон про наклеп вимагає доповнень і змін, але його ухвалення необхідне.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Проти наклепу, за його словами, потрібно боротися, але деякі норми законопроекту слід декриміналізувати. Наприклад, зазначив депутат, будуть внесені зміни у другому читанні про заміну кримінальної терміну на громадські роботи або штрафи. Він також додав, що подасть також пропозиції про визначення понять "честь" і "гідність".

Для того, щоб відвернути від цього (нечесних виборів) увагу, щоб нині обговорювали не виборчу кампанію, давайте щось вкинемо в суспільство, щоб журналісти переключилися і почали обговорювати.

— Ірина Геращенко, член НУ-НС

Також Олійник спробував пояснити норми документа. Зокрема, він сказав, що видання, яке опублікувало неправдиву інформацію про кого-небудь, повинно буде надрукувати і спростування, а якщо цього не буде, тоді й закон про наклеп повноцінно запрацює щодо цих журналістів.

Також депутат зауважив, що в цьому законопроекті запроваджується відповідальність посадових осіб.

"Ми ще й ввели професійні критерії. Відповідати повинен слідчий, прокурор, суддя, коли знає, що ви не судимі, тому що він брав участь у цьому вироку, повинен відповідати. Ми ввели і посадові особи, тому що додаткова міра покарання - це позбавлення права на певний час обіймати посади", - зазначив він.

На думку Олійника, Верховна Рада цього скликання навряд чи ухвалить документ у другому читанні.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за розповсюдження неправдивої інформації.

Низка експертів і журналістів засудили ухвалення цього закону, назвавши його таким, що узаконить доноси і дозволить посадити будь-якого громадянина, який насмілився висловити свої думки.

Об'єднана опозиція готує подання до Конституційного суду щодо законопроекту про наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram