ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Національна програма дій від Тараса Шевченка

202-річчя від дня народження великого поета Тараса Шевченка ми з однодумцями вирішили провести в формі публічної дискусії, виставки й концерту для молоді.

Фото: president.gov.ua

Відкритий урок «Шевченко: поезія і революція» зібрав більш, ніж 500 студентів з 11-ти областей України. Учасниками дискусії стали такі відомі інтелектуали як академік, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Микола Жулинський, літературознавець Богдан Тихолоз, старший науковий співробітник Інституту української мови НАН України Галина Сюта, поет Дмитро Лазуткін та знаний ведучий Майдану, актор Євген Нищук.

Вдячний ідеологу заходу – голові Міжнародного Фонду культурного співробітництва Владі Литовченко, котра вже вдруге ініціює всеукраїнський відкритий урок Тараса Шевченка і щоразу організовує дуже змістовну програму.

Безумовно, Тарас Григорович залишається найбільш «революційним» поетом України. Про це дуже влучно говорили колеги. Він зумів передати свою жагу свободи наступним поколінням. І його рядок «Борітеся - поборете» не раз зринав у пам’яті людей на Майдані 2004 і 2014 років.

Євген Нищук згадує, як на сцені Майдану сама присутність портрета Шевченка за спиною допомагала вірити в перемогу. А молоді люди, що були рушійною силою революції, створювали свої модерні образи Кобзаря – то воїна в майданівському шоломі, то метальника коктейлів Молотова.

Я абсолютно згоден, що енергія Шевченка на Майдані надихала нас. Але в «Кобзарі» є не лише заклики до боротьби за свободу, а й повноцінна програма дій для народу, який будує свою державу. І це програма, яку реалізовувати належить іще не одному поколінню українців. Адже «Борітеся – поборете!» - це не єдине послання поета. І я хотів би, щоб його твори читали не лише в революційний час. У його віршах міститься ціла програма на майбутнє, яку треба виконати, щоб країна стала розвинутою і заможною. Це і національна єдність, і рівність усіх перед законом, і освіта й наука як запорука ефективності держави. Усе це сказано дуже простими і близькими всім словами.

І коли у представників Аграрної партії України питають, яка наша програма дій, ми можемо розкрити «Кобзар» і показати, з яких тез вона складається. Це ті ж таки Шевченкові настанови в дещо іншому викладі.

«І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люди на землі».

Рідна земля і люди, що на ній працюють, - ось головна цінність і головний ресурс України. За ними - майбутнє. Так просто! Феномен Шевченка – саме в тому, що він зумів охопити дуже багато питань і передбачив наші сучасні проблеми в своїх віршах, зрозумілих усім. І при цьому він дає нам віру у власні сили.

Українці, яких доля розкидала по світу, завжди знаходили в Тарасі великого Батька. Коли ставало важко, можна було звернутися до його слова і підживитися силами для руху вперед. Через Шевченка українці всього світу підтримують невидимий зв’язок. Мені теж доводилося вчитися і працювати за кордоном, тож знаю, про що кажу.

Учасники нашої дискусії погодилися з тим, що творчість Шевченка - національний бренд, котрий не старіє. Адже поет був звичайною людиною, але як геній він жив поза часом, тому сьогодні його слово залишається актуальним.

Інститут літератури, який очолює Микола Жулинський, нещодавно завершив підготовку 6-томної Шевченківської енциклопедії. Вона налічує близько 7000 статей, але й у них не вмістилося все, що науковцям відомо про Шевченка. Таку багатогранну і масштабну фігуру неможливо охопити. І важливо, щоб кожен із нас знайшов свого Шевченка, відчув його по-своєму.

В Українському Домі була представлена виставка, в якій зібрано художні роботи 200 дітей-фіналістів конкурсу «Мій Шевченко» (а всього робіт було зібрано понад 1000!) З піснями на вірші Шевченка виступили народна артистка України Марія Бурмака, народний артист України Анатолій Паламаренко у супроводі DJ KeY, гурти «ТАРУТА» і «ТАРТАК».

Єдине, в чому ми, організатори, прорахувалися – це те, що зал, на жаль, не зміг умістити навіть половини всіх охочих послухати відкритий урок і концерт. Що ж, наступного разу це врахуємо.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram