ГоловнаБлогиБлог Вадима Трюхана

П’ять причин для негайної ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС

Підписання 27-го червня ц. р. Угоди про асоціацію з Європейським Союзом – це історичний момент в історії України за всю її багатостраждальну історію існування. Проте самого факту підписання недостатньо. Потрібна негайна ратифікація угоди, інакше історичний шанс на те, щоб позбавитися від задушливих братських обіймів Кремля і невдовзі стати невід’ємною частиною об’єднаної Європи може бути знову втрачено.

Фото: EPA/UPG

Натомість в ЗМІ нав’язливо циркулюються слухи про нібито «технічну неможливість» підготувати цей документ для розгляду парламентом вже у перший же день цього пленарного тижня, необхідність проведення якихось нікому не потрібних консультацій з Москвою тощо.

Насправді, для України і її політичної еліти настав момент істини. Існує п’ять причин для того, щоб вирішити питання вже на цьому тижні, не шукаючи якихось відмовок:

По-перше, цього чекає українське суспільство, адже Революція Гідності почалася саме з вимоги повернути курс на інтеграцію до ЄС. Ратифікувавши угоду, будуть виконані справедливі очікування української нації.

По-друге, Україна не може плентатися позаду своїх друзів, – Молдови і Грузії. Кишиневу вистачило одного дня підготувати аналогічну угоду до ратифікації. Цей приклад – достойний наслідування.

По-третє, ратифікація позбавить московських стратегів ілюзій стосовно того, що 27-го червня ними програна лише рядова битва за Україну. Ратифікація стане підтвердженням програшу всієї війни. Усвідомивши це, шанси на мир значно зростуть. Адже з нашими вічними «братами» треба вже не в темну грати по їхнім планам (все одно переграють), як намагався дехто останні декілька років. Настав час йти Ва-банк, відкривши забрало.

По-четверте, Київ має відновити своє реноме в очах Брюсселя. 21-го і 29-го листопада минулого року Янукович наніс серйозної шкоди іміджу всієї країни. Ратифікація зніме недовіру, принаймні частково. Україна має довести, що то було історичне непорозуміння, і що вона як держава віднині діє послідовно і чесно.

По-п’яте, бандитські угрупування під проводом відомо чиїх диверсантів на Донбасі мають усвідомити, що шансів на реалізацію фантазій їхніх менторів про якісь фантомні «республіки», «союзи» тощо не має. Україна рухається в ЄС. А в них вибір невеликий, - здатися або вмерти ні за що.

А з технічної точки зору жодних проблем не буде. Написати проект Закону про ратифікацію з двох речень – це не хитра справа, а завізувати його міністри можуть прямо на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів вже в понеділок. Була б лише на те політична воля.

Вадим Трюхан Вадим Трюхан , Голова правління ГО "Європейський Рух України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram