ГоловнаБлогиБлог Степана Івахіва

Чи матиме право Юлія Тимошенко балотуватися в Президенти?

Знаємо, що на своєму з’їзді «Батьківщина» вирішила висунути єдиним кандидатом в Президенти Юлію Тимошенко. Крок доволі популістський, бо, згідно закону, засуджені не мають права балотуватися. Венеціанська комісія та ОБСЄ неодноразово звертали увагу української влади на недоліки виборчого законодавства, серед яких, зокрема, обмеження права на висування кандидатом особи, засудженої за здійснення навмисного злочину, незалежно від його ваги. Але й донині зауваження Європи не враховані.

Першим народним депутатом, хто запропонував змінити законодавство та надати можливість засудженим балотуватися став позафракційний Сергій Міщенко. Колега не приховує, що його надихнула не стільки позиція ОБСЄ, скільки бажання надати можливість Юлії Тимошенко взяти участь у голосуванні на майбутніх виборах Президента. Як на мене, позиція Міщенка правильна.

По-перше, врахування пропозицій ОБСЄ та ВК у вітчизняному законодавстві та вирішення питання Юлії Тимошенко - це важливі кроки в бік євроінтеграції. По-друге, недопущення Юлії Тимошенко на вибори 2015 року поставить під сумнів легітимність новообраного Президента, навіть якщо вибори пройдуть у повній відповідності демократичним стандартам. Якою б не була мотивація Міщенка, але його законопроект поставив у незручне становище і владу і опозицію, тому варіантів розвитку подій є кілька.

Варіант 1. Законопроект не влаштовує ані опозицію, ані владу, і його попросту не будуть ставити в порядок денний. Зважаючи на те, що в позафракційних депутатів немає права брати участь у роботі погоджувальної ради та формувати порядок денний, законопроект зможуть просто поховати в секретаріаті ВРУ.

Варіант 2. Законопроект все ж таки поставлять на голосування, але 10-15 опозиційних депутатів, які раптово захворіють чи поїдуть у відрядження, знову не візьмуть участь у голосуванні. І знову опозиція критикуватиме не комуністів та регіоналів, які не голосували, при цьому не зважаючи на нестачу власних багнетів.

Варіант 3. Високий рейтинг Віталія Кличка та президентські амбіції Арсенія Яценюка можуть бути реалізовані тільки за умови відсутності у виборчому бюлетені прізвища Тимошенко, тому підтримувати законопроект Міщенка може відмовитись ціла опозиційна фракція. І такий розвиток подій є цілком реальним з огляду на заяву УДАРівця Валерія Карпунцова, який категорично проти цього законопроекту.

Варіант 4. Найменш імовірний розвиток подій: регіони та комуністи підтримають законопроект. Такий варіант або поставить хрест на президентських мріях Кличка та Яценюка, або розсварить опозицію, яка не зможе визначитись з єдиним кандидатом та розпорошить опозиційний електорат.

Странно, что мы этот вопрос обсуждаем. Как это, судимый человек, может быть на высшем посту? А откуда управлять, из тюрьмы? Каким образом?

— Валерий Карпунцов, народный депутат от УДАРа

Кожен із цих варіантів ускладнює життя як владі, так і опозиції. Тому, на мою думку, перші й другі будуть шукати компромісний варіант і, як результат: Юлія Володимирівна отримає дозвіл на лікування у Німеччині. Її легально випустять з країни лікуватися, але на вибори вона не піде. Такий жест з боку влади зніме всі питання Європи у справі Тимошенко, а опозиційні лідери зможуть спокійно піти на вибори, щоб, згідно результатів першого туру, визначити єдиного кандидата від опозиційних сил. А хто це буде – покаже час. Такий сценарій задовольнить і владу, і опозицію. Шкода тільки, що місця для Юлії Володимирівни у виставі під назвою «Вибори-2015» немає.

Степан Івахів Степан Івахів , Народний депутат України, позафракційний
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram