ГоловнаБлогиБлог Степана Івахіва

Азаров має піти у відставку!

Усі рішення, які я приймаю у своєму житті, я приймаю особисто й особисто несу відповідальність за наслідки цих рішень. Я розумію, що зараз знайдуться багато охочих прокоментувати замість мене те, що відбулося під час голосування за відставку уряду у Верховній раді. Тому я не хочу відмовчуватися і скажу сам за себе.

Фото: Макс Левин

Перше. Я переконаний у тому, що сьогоднішній Уряд має піти у відставку. Економічна та політична ситуація в країні є красномовним свідченням необхідності цієї відставки.

Друге. Я повністю підтримую людей, які сьогодні стоять на майданах країни і повністю поділяю їхнє обурення звірячим побиттям дітей на майдані. Я підтримую їхнє прагнення до Європейського союзу та до змін в Україні на краще.

Третє. Треба невідкладно заслухати звіт ГПУ про порушення прав громадян з боку правоохоронних органів та притягнути всіх винних до кримінальної відповідальності.

Четверте. Для того, аби голосування за відставку Уряду мало сенс та призвело до змін в країні, потрібно, щоб Президент України невідкладно вніс до Верховної ради склад нового Уряду. Саме цього вимагає Конституція України. Доки він цього не зробить - Азаров з рештою міністрів будуть спокійно виконувати свої обов’язки. Тому, аби голосування за відставку Уряду не стало формальністю, а реально призвело до позитивних змін в країні ми, позафракційні депутати, просили своїх колег зробити наступне:

- Всі політичні фракції разом з позафракційними депутатами та керівництвом ВР мали сісти за стіл переговорів за участую Президента, активістів майдану та міжнародних дипломатів для консультацій по формуванню нового складу Уряду.

- Тільки після погодження нового складу Уряду та отримання гарантій від Президента, що саме цей склад буде винесено у Раду, можна ставити на голосування в Раді питання про недовіру старому Уряду та невідкладно затверджувати Уряд новий.

Якщо б ми все це виконали, то вже до кінця тижня в Україні запрацював би новий Уряд. Саме про це просив з трибуни Верховної ради наших колег Володимир Литвин. Ми попереджували, що якщо поставити на голосування питання недовіри уряду саме сьогодні, в незалежності від результатів голосування Азаров залишиться при владі і нічого в країні не зміниться. Але нас не почули. Саме тому ми прийняли складне, але виважене рішення - не брати участі у цьому голосуванні.

Сьогодні в опозиції є унікальна можливість досягти успіху в переговорах із владою, та раз і назавжди змінити ситуацію в країні. Новий уряд, сформований владою і опозицією, став би тією відповіддю, яку сьогодні шукають люди на майдані, громадські діячі та політики. Поквапившись із голосуванням, Верховна рада сьогодні лишила єдину можливість для зміни Уряду – це указ Президента. Я особисто закликаю Президента підписати цей указ та розпустити Уряд, але я також звертаюся до опозиції із закликом сісти за стіл переговорів та сформувати новий Уряд.

Як відповідальний народний депутат, я офіційно заявляю, що підтримаю новий склад Уряду, якщо його буде сформовано всіма політичними силами. Щоб моя заява мала юридичні наслідки я із своїми колегами зареєстрував 3 грудня у Верховній раді проект постанови із всіма цими вимогами.

Фото: Надано Степаном Іваховим

Фото: Надано Степаном Іваховим

Степан Івахів Степан Івахів , Народний депутат України, позафракційний
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram