ГоловнаБлогиБлог Станіслава Шуха

Євроінтеграція відміняється, або план «Б» української політичної верхівки

До початку Вільнюського саміту залишаються лічені дні, а українська політична еліта все ще ніяк не може визначитись з майбутнім курсом нашої країни.

Под стенами Верховной Рады прошел митинг молодежного крыла «Партии регионов» в поддержку Евроинтеграции Украины
Фото: Макс Левин
Под стенами Верховной Рады прошел митинг молодежного крыла «Партии регионов» в поддержку Евроинтеграции Украины

Риторика, яку останній тиждень активно продукують в інформаційному просторі представники партії влади, не дає змоги чітко сказати, куди буде рухатись наша держава вже найближчим часом. Продовжуючи безупинно декларувати європейський цивілізаційний вибір України, головні «рупори» керівної політичної сили все частіше в своїх промовах натякають на можливий зрив євроінтеграційного процесу в цілому.

За таких обставин запевнення Ганни Герман про відсутність у керівництва держави запасного плану «Б», на випадок зриву підписання Угоди про асоціацію, виглядають якось нереалістично.

Досить незрозумілим, з точки зору логіки, виглядає «свіжовитягнутий з шафи старий скелет», який стосується повернення українській стороні коштів, які ніби-то відмивала Тимошенко спільно з Лазаренком.

Промовистою є заява одного з ветеранів телевізійно-інформаційних баталій, члена парламентської фракції Партії регіонів Володимира Олійника.

«Україна розраховує повернути ці кошти, і ця тема для нас не нова. Ще раніше американська прокуратура розпочала процес повернення цих грошей до свого бюджету, у тому випадку, якщо б вони були нічийними, і на них не було би претензій. І в цьому ж позові американська прокуратура написала, що Юлія Тимошенко є співучасником корупційних злочинів, скоєних Павлом Лазаренком…», - заявив політик.

Звичайно, ніхто не заперечує, той факт, що якщо кошти були вивезені з України незаконним шляхом, то вони повинні бути повернені в українську скарбницю. Але чому тоді питання про швейцарські кошти Лазаренка і т.д. виникає саме напередодні саміту? І чому, на противагу швидкому прийняттю пакету євроінтеграційних законів, справа Тимошенко не знаходить підтримки зі сторони найвищого керівництва України?

Така ситуація дуже нагадує давню весільну традицію – викуп молодої, суть якої зводиться до того, що за наречену її оточення вимагає викуп. Зараз відносини між Києвом та Брюсселем схожі на великі торги, і кожна сторона намагається застосовувати все нові та нові аргументи, для того щоб зменшити/збільшити суму викупу.

Вступивши в серйозну і затяжну гру з Європейським Союзом, Банкова прагне відвоювати для себе максимум преференцій, серед яких і гарантії безпеки на випадок повернення ув’язненої № 1 у велику політику. Адже навіть після ув’язнення і серйозної дискредитаційної кампанії в ЗМІ, Тимошенко залишається чи не найголовнішим опонентом Януковича в боротьбі за гетьманську булаву.

Природно, що Віктора Федоровича не тішить перспектива опинитися знову один на один з досвідченим опонентом.

Тому в Києві до останнього будуть намагатися залишити Тимошенко, якщо не в місцях позбавлення волі, то хоча б з мінімумом можливостей для ведення політичної діяльності в Україні.

Така політика може принести певні позитивні дивіденди, але водночас несе і масу ризиків. Першим і головним ризиком є те, що терпіння навіть максимально дипломатичної і коректної Європи не є безмежним, а заяви її лідерів можуть перерости з розряду «рекомендацій» та «декларацій» в категорію цілком ефективних і дієвих кроків по дискредитації бренду «Янукович» в європейському політичному просторі.

Крім цього, європейську сторону може прискорити чергова назріваюча українсько-російська газова війна… А в Європі, як відомо, стерплять все, окрім холоду в оселях свого електорату.

Тому Віктору Федоровичу зараз необхідно максимально швидко приймати остаточне рішення, якщо він таки планує вести Україну в ЄС.

Хоча не виключений варіант, що такий маневр в плани керманича не входить. Тоді чергова газова війна, «нововідкопаний» компромат на Тимошенко та нерішучість українського парламенту виглядають цілком зрозумілими і продуманими кроками, якими можна ефективно зупинити курс на Європу, при цьому зберігши власний імідж прогресивного євроінтегратора… до кращих часів.

P.S. Свого часу, депутат від Партії регіонів Ганна Герман в ефірі одного з політичних ток-шоу країни заявляла, що піде з політики, якщо президент Віктор Янукович «не полегшить долю» ув'язненої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко… Обставини, які склалися сьогодні вказують на те, що Партія регіонів має гарантований шанс втратити «віруючу в милосердну сутність президента» соратницю.

Станіслав Шух Станіслав Шух , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram