Боротьба з корупцією в Україні, міфи і реалії

На початку цієї статті щодо поточного стану боротьби з корупцією в нашій Державі дозволимо собі наголосити на тому, що кваліфікованої корупції, як окремого явища в чистому вигляді взагалі не існує.

Кваліфікована корупція, насправді, є лише однією з багатьох ознак організованої злочинної діяльності, правда досить вагомою та небезпечною для Держави.

Фото: Макс Левин

Ми сьогодні не будемо говорити про звичайну побутову корупцію. Це позорне явище лікується не правоохоронними методами, а соціальними, економічними, освітніми та іншими програмами, направленими на підвищення рівня життя наших громадян. В заможному суспільстві рівень побутової корупції значно нижче ніж в тому, де зараз живемо ми. А от організована злочинність це як раз і є та славнозвісна мафія, про існування якої, чомусь, говорять тільки за кордоном, а в Україні цей термін взагалі навіть і не згадується. І це в тій країні, яка ще донедавна була мабуть єдиною державою в світі, яку глобально очолило організоване злочинне формування з верхньою частиною злочинної піраміди на президентському рівні.

Навіть Л. Кучма в далекі 92-93 роки, прийшовши на посаду Прем’єр міністра України, опублікував статтю в газеті з недвозначною назвою: «Мафія є».

На жаль, після революції гідності, ми не набагато відійшли від такої форми «управління» державою. Правда, замість одного великого «спрута», зараз маємо декілька «спрутів» дрібніших.

Прикро, але факт, що нова так би мовити демократична влада почала так звані реформи в правоохоронній сфері зі знищення основної потужної структури в державі призваної забезпечувати ефективну боротьбу з організованою злочинністю і корупцією – Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України та його регіональних підрозділів. Зараз планується знищити ще й Головне управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю СБ України.

Таким чином наша країна навмисне була позбавлена єдиного органу, який мав би комплексно володіти ситуацією в цій, дуже серйозній сфері.

Так, у нас, на жаль, теж є багато претензій до цієї Служби, але це точно не тут вилучалися склянки з діамантами і не тут відкрито працювали офіцери ФСБ Росії. Ми неодноразово та наполегливо пропонували владі реальні шляхи реформування так званої Шостої служби, але нас можновладці не почули, а, насправді, просто проігнорували.

Зараз ще не пізно все ж таки реанимірувати Службу БОЗ та врятувати унікальні складові підрозділи цієї Служби, такі як кримінальна та технічна розвідка, «Скорпіон», «Сокіл» та інші.

Тому необхідно порадити владі припинити пусті, відволікаючі від самої проблеми, балачки про її, начеб то шалену боротьбу з корупцією, яка насправді є в реальності невеликою сукупністю PR – заходів чисто театрального характеру, імітуючих боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади, але така боротьба, чомусь, стосується тільки посадовців нижчих її щаблів та і ті, в кінці кінців, уникають відповідальності. Це і показові телевізійні затримання, і поліцейська картинка за закордонні гроші, і справжній водевіль з Антикорупційним бюро та спецпрокурором.

Треба всіма законними способами зобов’язати владу негайно призупинити дію ганебного закону № 1550, за допомогою якого була знищена потужна система ГУБОЗ МВС України.

Необхідно терміново створити Національне бюро розслідувань України, як єдиний центральний правоохоронний орган по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією саме на інфраструктурній базі ГУБОЗ МВС України та ГУ «К» СБУ, поки остання ще не зруйнована остаточно, а Антикорупційне бюро повинно увійти до НБР на правах окремого департаменту. В іншому випадку ця система ефективно працювати не зможе і для професіоналів це очевидно.

Крім того доцільно було б ввести до матеріального кримінального і процесуального права таке поняття, як «злочини мафіозного типу», а санкції по цих статтях повинні закінчуватись мінімум пожиттєвим ув’язненням.

Впевнені, що у нас ще є шанс побудувати дійсно дієву систему боротьби з організованою злочинністю, все це залежить від нас – представників народу України.

А в нашій спільній команді є потужні фахівці, які в змозі опанувати вищезгадану, дуже загрозливу ситуацію в країні в досить короткий термін.

З виступу президента Міжнародної асоціації офіцерів спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «ЦЕНТР» Олександра Давиденка на «Перших Народних зборах України» (17 жовтня 2015 року, м. Київ, «Жовтневий палац»).

Олександр Давиденко Олександр Давиденко , Президент Международной ассоциации офицеров специальных подразделений по борьбе с организованной преступностью "ЦЕНТР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram