ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Європейська змова проти України

«Великобританії був запропонований вибір між безчестям та війною. Вона вибрала безчестя, а отримає війну».

Уінстон Черчілль, 3 жовтня 1938 року

Цю фразу майбутній Прем’єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчілль сказав у відповідь на заяву тодішнього британського прем’єра Невіла Чемберлена про те, що він привіз із Мюнхенської конференції 1938 року «мир для майбутніх поколінь».

Чемберлен вважав, що погодившись на вимогу Гітлера приєднати до Німеччини Судетську область Чехословаччини, він задовольнить невгамовний апетит біснуватого фюрера і уникне масштабної війни в Європі. Але сталося так, як передбачив сер Уінстон Черчілль. Через рік Європа занурилася у найстрашнішу за всю історію людства Другу світову війну.

На жаль, сьогодні в Європейському Союзі я не бачу політичних фігур, рівних Черчіллю. Оскільки, якщо б такі фігури були, то Єврокомісія не ховала б голову в пісок і не обмежувалася б лише заявами про те, що висунута до України вимога Газпрому сплатити 7 млрд. дол. США за газ, який ми не споживали – це справа лише двох держав. А для Європи головне, щоб Україна продовжувала справно постачати через свою газотранспортну систему російський газ на європейський ринок. А далі – лише мовчання.

Шановні європейські політики. Такі Ваші дії дивують і, одночасно, засмучують.

Адже саме Європа змусила у 2009 році Юлію Тимошенко до підписання цих жахливо несправедливих газових угод з Росією. Ви мерзли – і тому хотіли зігрітися, загрібши українськими руками чужий жар. А тепер, коли з об’єктивних причин Україна не викупила 52 мільярди куб. метрів російського газу (такі обсяги нам просто не потрібні) і отримала штрафний позов із Газпрому – Ви робите вигляд, що Вас це не стосується.

Таку позицію небайдужа українська громадськість сприйняти не може. Ми наполягаємо на тому, щоб Брюссель негайно зробив заяву, засудивши економічну агресію Росії проти України. Про це я вже написав у своїх листах до низки урядів провідних країн світу. Крім того, ми вважаємо, що це питання також має бути внесено до порядку денного саміту Україна – ЄС, який має відбутися наприкінці лютого цього року.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram