ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Розпочався сезон втрати дипломатичних паспортів

В Україні розпочався сезон втрати дипломатичних паспортів.

З наближенням дати проведення в Україні парламентських виборів український депутатський корпус починає все більше лихоманити. Особливо тих моїх колег, які, продавившись протягом останніх років владі або так званій опозиції, а не українському народу, мають мінімальні шанси потрапити до Верховної Ради восени цього року.

Фото: Макс Левин

Вони не лише нервують, перебуваючи у стані психологічного зриву, але й починають робити дурниці. Мова йде про дипломатичні паспорти, які кожен народний депутат України, відповідного до чинного законодавства, має право отримати в Міністерстві закордонних справ України на період виконання своїх обов’язків. Відповідно, після складення повноважень народного депутата дипломатичний паспорт має бути повернуто на зберігання до МЗС України.

З досвіду скажу: мати дипломатичний паспорт приємно. Тобі не треба відкривати візу для поїздок до багатьох країн світу, в першу чергу – Шенгенської зони. Народному депутату не треба вистоювати черги в консульства іноземних держав, проходячи при цьому неприємну процедуру співбесід та збору документів, які мають підтверджувати намір громадянина України повернутися назад до України.

За час моєї роботи в Верховній Раді України багато з моїх колег не один раз міняли дипломатичні паспорти. Причина такої заміни була банальною: закінчувалися вільні сторінки. Однак сьогодні народні депутати України входять в іншу фазу: отримання в МЗС України нових дипломатичних паспортів через їх втрату.

Стан афекту в законодавців у зв’язку з непортаплянням у прохідні позиції в партійних списках та відірваність від народу в мажоритарних округах настільки великий, що народні депутати починають шукати шляхи залишити для себе відкритим безперешкодний виїзд за кордон. Найлегший шлях – написати заяву про втрату дипломатичного паспорту та отримати новий, залишивши у себе в довічне користування нібито втрачений дипломатичний паспорт.

У цьому зв’язку звертаюся до Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка та керівника Департаменту консульської служби Андрія Олефірова приділяти велику увагу кожному випадку втрати народним депутатом свого дипломатичного паспорту. Напередодні тотальної ротації політичних еліт факти втрати дипломатичного паспорту потребують подвійної або іноді навіть потрійної перевірки.

Тим більше у світлі того, що окремі мої колеги активно пхають згаданого директора Консульської служби на посаду Заступника міністра закордонних справ України, яка звільнилася після призначення Павла Клімкіна на посаду Посла України в Німеччині.

Отже, сезон втрати дипломатичних паспортів народними депутатами України розпочато. Принаймні наша політична сила – Радикальна партія – такі речі не лише відслідковує, але й намагається ефективно упереджувати.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram