ГоловнаБлогиКиев без галстука

Вокаліст ДахиБрахи Марко Галаневич: "Новий кліп вийшов без скотського серйозу..."

За два тижні до відкриття реінкарнованого фестивалю мистецтв «ГОГОЛЬFEST», один з символів фестивалю і дітище його засновника Влада Троїцького етно-гурт «ДахаБраха» презентували новий кліп на пісню «Карпатський реп». Кількахвилинна, чорно-біла мультиплікація, створена рукою молодого Олександра Даниленка іронічно розповідає про те, як дівчата обирають собі нареченого. Туш, гуаш, олівець і півроку часу – ось все, що знадобилося автору. Про нову роботу ми розпитали вокаліста гурту Марка Галаневича.

Марко Галаневич
Фото: Культурний фотографічний центр PhotoCULT, творча група Look
Марко Галаневич

Чому саме мультик? Останнє що я бачив в подібному стилі, це кліп Сержа Танкаяна (вокаліст гурту System of a Down). Він наважився зробити мультяшно-психоделічне відео на свою пісню. Решта виконавців, навіть суворо-андеграундних, віддають перевагу класичній і практичній відеокамері. Не боїтеся, що кліп через це може в ротацію не потрапити, його не побачить бажана кількість людей?

Ми ніколи не думаємо ні про які ротації. Ми, до речі, ніколи ні в які ротації і не проходимо. Тому, зараз думати про це не має жодного сенсу. Прикол в тому, що Сашко (режисер кліпу) показав нам свою попередню роботу, котру створив для «Очеретяного кота» і Тоні Матвієнко. Вразило. Для нас було важливо дати людині повну свободу. Ми не впливали на його вибір теми, ні на вибір пісні навіть. Він каже – я знаю у вас одну пісню, котра мені дуже подобається. Це і був «Карпатський реп». І він почав. І все.

Тобто, режисер сам захотів на цю пісню зробити кліп?

Так.

А як ви взагалі на нього вийшли? Побачили попередню роботу чи як?

Це він на нас вийшов. У Фейсбуці написав – «Ви такі-то і такі?». Так. «Я такий-то і такий». Познайомилися. І почали працювати. Це дуже приємно. Мене це дуже вражає, що люди самі щось роблять. Ось наприклад – як тільки оголосили про проведення ГОГОЛЬFESTу, одразу купа людей визвалася допомагати. Просто так. У людей є бажання щось робити.

Презентація кліпу ДахиБрахи
Фото: Культурний фотографічний центр PhotoCULT, творча група Look
Презентація кліпу ДахиБрахи

Якщо молоді і талановиті кинуться вам після цього масово писати\дзвонити з пропозицією подібної співпраці – це буде нормально?

Нам час від часу і так пропонують. Але щоб воно втілювалося на виході – це рідко буває. Тому знімаємо капелюха перед Сашком. Він півроку займався кропіткою роботою і він зробив її. Що для нас дуже приємно. Тому – будь-ласка!

З Сашком плануєте наступні роботи?

Безумовно. Але ми не йшли по шляху «Сашко, давай зроби нам щось». Так само неправильно буде працювати і надалі. Якщо у нього буде посил – будь-ласка. Якби людина це не робила, все одно вона хоче реакцію. Побачимо, яка буде реакцію на «Карпатський реп» і побачимо – чи захоче він сам щось робити з нами в принципі. Ми з великим задоволенням. І по великому рахунку, від нас нічого не вимагалося і не вимагається для цього. Звісно, ми його віддячимо в певних матеріальних межах. Але він знає, що ми не зірки шоу-бізнесу і не фінансуємося олігархами, тому нічого не вимагає.

В кліпі ви всім гуртом з’являєтесь тільки в одному моменті. І то – зовсім ненадовго, мультяшна тінь учасників гурту в пізнаваних вже капелюхах проходить повз екран. Не хотілося бачити більше себе там?

Ні, не треба цього. Це як казала якась велика людина…не пам’ятаю хто. Але в оригіналі звучить як «Мистецтва має бути трішки».

А на якому етапі вперше побачили роботу?

Спочатку він вислав нам декілька персонажів майбутнього мультика. І мені вони дуже сподобалися.

Кого саме вислав?

Власне, павучиху цю вислав, з мечами. І ще кілька персонажів-чоловіків. Всі такі класні. Взагалі, в кліпі з’являється в одному з моментів козак. І завжди при цьому боїшся якоїсь…шароварщини. Тут цього нема. Це порадувало дуже. Кліп дуже стильний, іронічний. Скотського серйозу немає. Та і в самій пісні його немає. Мені здається, що вдалося збіглися пісня і кліп.

Гості ГОГОЛЬFESTу побачать відео?

Та ні. Там буде купа всього іншого цікавого.

Скромність?

Та ні. Презентація вже є. Що ж, другу робити? Та і робили ми її для друзів, для близьких.

Тоді де можна буде подивитися цей кліп? Режиссер розповів про кілька фестивалів, на яких його буде показано. Як щодо Youtube?

В закритому доступі Сашко вже виклав його для внутрішнього, «нашого» перегляду. І я думаю, що вже десь зараз доступ відкриємо і його можна буде вільно подивитися. Який же сенс говорити про кліп, не показуючи його. Насолоджуйтеся!

Центр просування культури "Свідомо"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram