ГоловнаСвіт

WSJ: Росія продає зброю хуситам за посередництвом Віктора Бута, якого Москва обміняла у 2022 році

За посередництвом “збройного барона” хусити купують автомати АК-74.

WSJ: Росія продає зброю хуситам за посередництвом Віктора Бута, якого Москва обміняла у 2022 році
Віктор Бут
Фото: EPA/UPG

Віктор Бут, російський торговець зброєю, засуджений у США на 25 років ув'язнення, якого у 2022 році РОсія обміняла на американську баскетболістку Брітні Грайнер, виступає посередником у продажу озброєння єменським хуситам.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

57-річний Бут впродовж десятиріч продавав зброю радянського виробництва в Африці, Південній Америці та на Близькому Сході. У 2008 році його заарештували у Таїланді за поданням прокуратури США. За постачання зброї у “гарячі точки” у 2001 та 2004 роках Рада Безпеки ООН наклала санкції його підприємства та заморозила його банківські рахунки у різних країнах. Бут також став прототипом головного героя фільму “Збройний барон”, якого зіграв Ніколас Кейдж. 

У 2012 році суд у США визнав його винним у незаконних поставках зброї та фінансових махінаціях, вирок - 25 років ув'язнення. У 2022 році США погодилися віддати Бута Росії в обмін на баскетболістку Брітні Грайнер, яка була затримана у РФ за перевезення наркотиків. 

За інформацією WSJ, коли в серпні 2024 року емісари хуситів поїхали до Москви, щоб домовитися про закупівлю автоматичної зброї на 10 мільйонів доларів, перемовини з ними вів саме Віктор Бут. Йшлося про автомати АК-74, але під час поїздки представники хуситів також обговорили купівлю інших засобів, зокрема, ПТРК “Корнет” і зенітного озброєння. 

Поставки можуть початися вже в жовтні в порт Ходейда під прикриттям поставок продовольства.

Раніше агенція Reuters повідомила, що Іран є посередником у переговорах між Росією та єменськими хуситами щодо передачі протикорабельних ракет P-800 “Онікс”, які дозволять бойовикам уражати комерційні судна в Червоному морі та посилять загрозу для американських та європейських військових кораблів в регіоні. 

Починаючи з листопада 2023 року, хусити неодноразово завдавали ударів з безпілотників і ракет по кораблях у важливих судноплавних каналах Червоного моря. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram