ГоловнаСвіт

Мін'юст США подав у суд на ТікТок через порушення законів про конфіденційність дітей

Закон забороняє операторам веб-сайтів свідомо збирати, використовувати або розголошувати особисту інформацію дітей віком до 13 років.

Мін'юст США подав у суд на ТікТок через порушення законів про конфіденційність дітей
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції США подало цивільний позов до суду на TikTok і материнську компанію ByteDance за масові порушення законів про конфіденційність дітей.

Про це йдеться у пресрелізі міністерства.

Зазначається, що Закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті забороняє операторам веб-сайтів свідомо збирати, використовувати або розголошувати особисту інформацію дітей віком до 13 років, якщо вони не повідомлять батьків цих дітей і не отримують їх згоди. 

Закон також вимагає від операторів веб-сайтів видаляти особисту інформацію, зібрану від дітей, на вимогу їхніх батьків. 

У 2019 році уряд Штатів вже подавав до суду на попередника TikTok, Musical.ly, за порушення цього закону. Тоді суд виніс ухвалу, яка вимагає від відповідачів вжити конкретних заходів для дотримання вимог американського законодавства. 

Проте, як йдеться уповідомленні, від 2019 року по теперішній час TikTok свідомо дозволяв дітям створювати звичайні облікові записи TikTok, а також створювати, переглядати та ділитися короткими відео та повідомленнями з дорослими та іншими.

Відповідачі збирали та зберігали різноманітну особисту інформацію цих дітей, не повідомляючи та не отримуючи згоди їхніх батьків. Навіть для облікових записів, створених у «Дитячому режимі» (скорочена версія TikTok, призначена для дітей віком до 13 років), відповідачі незаконно збирали та зберігали електронні адреси дітей та інші типи особистої інформації. Крім того, коли батьки виявляли облікові записи своїх дітей і просили відповідачів видалити облікові записи та інформацію в них, відповідачі часто не виконували цих вимог. 

Зазначається, що компанія також мала неефективну внутрішню політику та процеси для ідентифікації та видалення облікових записів TikTok, створених дітьми.  

"Порушення відповідачами COPPA (Закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті-ред.) призвели до того, що мільйони дітей віком до 13 років користуються звичайним додатком TikTok, піддаючи їм великий збір даних і дозволяючи їм взаємодіяти з дорослими користувачами та отримувати доступ до контенту для дорослих",  – йдеться у повідомленні міністерства.

У позові до суду вимагають цивільного покарання та судову заборону.

  • Ранішн міністерство юстиції США заявило, що вважає популярний додаток соціальних медіа TikTok та його материнську компанію ByteDance Ltd загрозою для нацбезпеки, оскільки вони можуть ділитися зібраною інформацією з Китаєм. 
  • Навесні Комітет Палати представників з питань енергетики та торгівлі одноголосно схвалив законопроєкт, що змусить ByteDance продати популярну соціальну медіакомпанію TikTok або ж ризикнути опинитися під забороною в США. Згодом рішення підтримала Палата представників,однак Сенат не поспішав із забороною. 
  • Байден заявив, що підтримує заборону цієї соцмережі, однак Трамп висловився проти. 
  • У травні власник соцмережі подав позов до федерального Апеляційного суду Сполучених Штатів, вимагаючи скасувати закон щодо можливої заборони їхнього популярного сервісу в країні.
  • Корпорація ByteDance, якій належить сервіс коротких відео TikTok, зробила резонансну заяву в рамках судової справи щодо скасування закону США про примусовий продаж або заборону мережі.
  • Власники TikTok звинуватили уряд США у відмові від діалогу у 2022 році.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram