ГоловнаСвіт

Іран шукає винних у смерті лідера ХАМАСу. Десятки людей заарештовані

Розслідування проводить спеціалізований розвідувальний підрозділ Корпусу вартових ісламської революції.

Іран шукає винних у смерті лідера ХАМАСу. Десятки людей заарештовані
Фото: EPA/UPG

Іран заарештував понад два десятки людей, в тому числі високопоставлених офіцерів розвідки, військових і штабних працівників у військовому пансіонаті в Тегерані у відповідь на величезний і принизливий пролом у системі безпеки, який уможливив вбивство одного з лідерів ХАМАСу Ісмаїла Ганії.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на іранських чиновників, знайомих з перебігом розслідування.

Відомо, що арешти високопоставлених осіб відбулися у відповідь на "величезну і принизливу прогалину в системі безпеки", що уможливила вбивство Ганії, який очолював політичний офіс ХАМАСу в Катарі і перебував у Тегерані на інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана.

Реакція Тегерана підкреслює, наскільки руйнівним провалом у сфері безпеки для іранського керівництва стало вбивство Ганії в гостьовому будинку військових у столиці, який ретельно охороняється, та ще через кілька годин після церемонії приведення до присяги нового президента країни.

"Сприйняття того, що Іран не може захистити ані свою батьківщину, ані своїх ключових союзників, може стати фатальним для іранського режиму, тому що це, по суті, сигналізує його ворогам, що якщо вони не можуть повалити Ісламську Республіку, то вони можуть її обезголовити", — зазначив директор Міжнародної кризової групи по Ірану Алі Ваез.

За словами двох чиновників Ірану, які говорили на умовах анонімності, розслідування проводить спеціалізований розвідувальний підрозділ Корпусу вартових ісламської революції.

Тегеран ще не оприлюднив жодних подробиць про арешти чи розслідування, але вже пообіцяв сувору помсту. Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав завдати удару по Ізраїлю у відповідь.

На похороні Ганії в п'ятницю, 2 серпня, Хаменеї оточувало тісніше, ніж зазвичай, коло охоронців. За останні два дні були повністю переглянуті протоколи безпеки для вищих посадових осіб Ірану.

  • ХАМАС  заявив про смерть одного зі своїх лідерів Ісмаїла Ганія у Тегерані. В убивстві організація звинуватила "сіоністів",
  • Революційна гвардія Ірану повідомила, що Ганія загинув разом із охоронцем у будинку, де зупинився на час візиту до Тегерана. Політичний лідер ХАМАСу перебував у Тегерані з нагоди інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіна.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram