ГоловнаСвіт

Аятола Алі Хаменеї наказав завдати удару по Ізраїлю як помсту за вбивство Ісмаїла Ганії

Наразі незрозуміло, наскільки сильно Іран планує вдарити по Ізраїлю. 

Аятола Алі Хаменеї наказав завдати удару по Ізраїлю як помсту за вбивство Ісмаїла Ганії
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Фото: ЕРА/UPG

Верховний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, видав наказ Ірану завдати прямого удару по Ізраїлю в якості помсти за вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела серед іранських чиновників.

Такий наказ Хаменеї віддав на екстреному засіданні Вищої ради національної безпеки Ірану в середу вранці. 

Іран і ХАМАС звинуватили Ізраїль у вбивстві, водночас Ізраїль не визнав і не заперечував вбивство Ганії.

Наразі незрозуміло, наскільки сильно Іран відповість. Іранське військове командування розглядає ще одну комбіновану атаку безпілотників і ракет на військові цілі поблизу Тель-Авіва та Хайфи, але намагатиметься уникати ударів по цивільних цілях, заявили іранські офіційні особи.

Одним з варіантів, який розглядається, є скоординована атака з Ірану та інших фронтів, де є союзні сили, включаючи Ємен, Сирію та Ірак, для досягнення максимального ефекту.

Крім планів нападу, Хаменеї доручив військовим командирам Революційної гвардії та армії підготувати плани оборони, якщо війна розширюється, і Ізраїль або Сполучені Штати завдають удару по Ірану.

  • Революційна гвардія Ірану повідомила, що Ганія загинув разом із охоронцем у будинку, де зупинився на час візиту до Тегерана. Політичний лідер ХАМАСу перебував у Тегерані з нагоди інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіна.

  • Іран пригрозив помстою за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін не вважає, що ескалація війни на Близькому Сході є неминучою. Він запевнив, що Сполучені Штати прагнуть охолодити зростаючу регіональну напруженість, але залишаються непохитними у своєму захисті Ізраїлю у разі нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram