ГоловнаСвіт

ЄС застеріг Словаччину від закону про “іноземних агентів”

Голова уряду Словаччини Роберт Фіцо сказав, що він взяв до відома рекомендації Єврокомісії.

ЄС застеріг Словаччину від закону про “іноземних агентів”
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія попередила Словаччину про негайні судові заходи, які запровадять, якщо країна просуватиме закон, який вимагає від НГО, які отримують фінансування з-за кордону, називати себе “організаціями з іноземною підтримкою”.

Про це повідомляє Reuters.

“Якщо ви будете слідувати прикладу Угорщини щодо закону про неурядові організації, ми негайно розпочнемо процедуру порушення (за порушення законодавства ЄС), тому що у нас уже є рішення суду”, - сказала віце-президент Європейської комісії Віра Йоурова.

В свою чергу, голова уряду Словаччини Роберт Фіцо сказав, що він взяв до відома рекомендації, і відповідні міністерства будуть вести діалог з Єврокомісією.

Він додав, що критика надходить через розбіжності в питаннях зовнішньої політики, де Єврокомісія прагне “слухняності”.

  • 28 травня грузинський парламент подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", який ще називають законом про "іноагентів".

  • Проти зауважень президентки проголосували 66 депутатів, за подолання вето проголосували 84 депутати, проти – 4.

  • Закон вимагає від грузинських організацій, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як “іноземні агенти”. За порушення законодавчої норми їм загрожує штраф. Критики порівняли його із законом, який російський диктатор Володимир Путін використовує для придушення інакомислення вже понад 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram