ГоловнаСвіт

Філіппіни заявили, що берегова охорона Китаю викрала вогнепальну зброю з їхніх човнів

Маніла вимагає у Пекіна компенсацію.

Філіппіни заявили, що берегова охорона Китаю викрала вогнепальну зброю з їхніх човнів
Берегова охорона Китаю
Фото: EPA/UPG

Берегова охорона Китаю викрала вогнепальну зброю та знищила філіппінські човни під час зіткнення в Південнокитайському морі цього тижня, пише Bloomberg.

Кілька філіппінських моряків постраждали під час інциденту, один з них втратив палець.

Це спонукало Манілу вимагати від Пекіна компенсації, заявили військові чиновники. “Вони не мають ні права, ні законних повноважень перехоплювати наші операції та знищувати філіппінські судна, що працюють у нашій виключній економічній зоні”, – заявив головнокомандувач філіппінських військових Ромео Браунер.

За словами голови Західного командування збройних сил Філіппін Альфонсо Торреса, співробітники берегової охорони Китаю незаконно піднялися на філіппінські гумові човни під час місії поповнення Манілою запасів для свого військового форпосту в Другій мілині Томаса. Потім вони вилучили та розібрали вогнепальну зброю, знайдену на філіппінських човнах.

“Вогнепальну зброю викрали”, – сказав Торрес, додавши, що китайський екіпаж також навмисно проколов філіппінські гумові човни, використовуючи ножі та інші гострі предмети.

Інцидент став одним з найсерйозніших між двома країнами у спірних водах.

Пекін стверджує, що його дії є законними і КНР вжила “заходів контролю”, включно з висадкою, перевіркою та примусовим переміщенням філіппінських суден.

Браунер заявив, що це був перший випадок, коли китайська берегова охорона “привезла з собою списи та ножі”, а філіппінські солдати відбивалися “голими руками”.

“Тож ми вимагаємо, щоб китайці повернули наші гвинтівки та наше обладнання і заплатили за збитки, які вони завдали. Це піратство, тому що вони незаконно проникли на наші човни і заволоділи нашим обладнанням”, – сказав він.

Що було раніше

  • Президент Філіппін Фердинанд Маркос раніше попередив Пекін, що будь-яка смерть філіппінця унаслідок навмисних дій Китаю буде вважатися фактично “актом війни” і відповідь на це буде відповідна.
  • Маніла скаржиться на китайські патрульні кораблі, які обстрілюють філіппінські човни та судна постачання з водометів. Спостерігачі побоюються, що будь-яка ескалація може спровокувати конфлікт між китайцями та американцями. Згідно з договором, підписаним з Філіппінами, США зобов’язані стати на захист цієї країни, якщо на неї нападуть.
  • Китай використовує водомети, щоб зірвати філіппінську місію з поповнення запасів для солдатів, які охороняють аванпост азійської острівної країни – старий американський військовий корабель у Південнокитайському морі. Судно часів Другої світової війни навмисно сіло на риф у 1999 році, щоб зміцнити територіальні претензії Філіппін.
  • Китай, який вважає майже все Південнокитайське море своїм володінням, звинуватив Філіппіни у зазіханні на його територію і заявляє, що вживає необхідних заходів проти суден.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram