ГоловнаСвіт

Експрем'єра Таїланду Таксіна Чинавата випустили під заставу

Суд звільнив Таксіна під заставу в 500 000 бат (13 600 доларів США).

Експрем'єра Таїланду Таксіна Чинавата випустили під заставу
Колишній прем’єр-міністр Таїланду Таксин Чинават
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 18 червня, у вівторок суд випустив під заставу колишнього прем’єр-міністра Таїланду Таксіна Чинавата.

Про це пише Reuters.

"Суд звільнив Таксіна під заставу в 500 000 бат (13 600 доларів США) за умови, що йому буде заборонено залишати країну без дозволу", – йдеться в рішенні суду. 

Перед цим мільярдер звернувся до Кримінального суду Таїланду з проханням звільнити його під заставу незабаром після того, як генеральний прокурор офіційно висунув йому звинувачення відповідно до закону Таїланду про образу Його величності, який передбачає максимальне ув’язнення до 15 років за кожну вчинену образу королівської влади.

Таксін повернувся до Таїланду минулого року після 15 років самовільного вигнання після його усунення від влади в результаті військового перевороту.

Справа Таксіна є першою з чотирьох резонансних справ за участю ключових політичних діячів, які розглядаються сьогодні судами.Зокрема, також у справах фігурують деякі з найвпливовіших політиків Таїланду, включно з його нинішнім прем’єр-міністром. 

Зокрема, Конституційний суд Таїланду проведе слухання у справі, поданій групою сенаторів, яка потенційно може призвести до звільнення прем'єр-міністра Сретти Тавісіна з посади за порушення закону при призначенні адвоката з судимістю до свого кабінету.

Цей же суд також розглядатиме справу про розпуск популярної опозиційної партії «Рух вперед» для її кампанії щодо внесення змін до королівського закону про образу після скарги Виборчої комісії.

Очікується, що сьогодні суд оголосить дату наступного слухання або винесення вироку цих справах. 

Деталі справи Таскіна

  • "Образу Його величності" знайшли у інтерв'ю, яке Таксин дав іноземним ЗМІ у 2015 році, коли він перебував у вигнанні. Позов подали військові роялісти, які повалили уряд його сестри Їнглак Чинават у 2014 році. 74-річний магнат неодноразово присягався у вірності короні, критика якої заборонена законом Таїланду “Про образу величності”.
  • Колишнього прем'єр-міністра та засновника партії Pheu Thai 17 років скинули з посаду внаслідок державного перевороту, що призвело до самовільного вигнання політика.
  • Раніше, у серпні минулого року Таксин повернувся до Таїланду вперше за 15 років, але його швидко арештували і доставили до Верховного суду, який засудив його до восьми років за звинуваченням у хабарництві та зловживанні владою. Покарання, яке пізніше було зменшено до одного року, базувалося на попередніх судимостях, які він отримав заочно.
  • Під час його умовно-дострокового звільнення виникли спекуляції щодо часу повернення Таксина із заслання. Деякі підозрюють, що партія Pheu Thai уклала угоду з іншими сторонами щодо його помилування.
  • У Таїланді діють одні з найсуворіших у світі законів про дифамацію, які захищають короля Маха Вачхіралонгкона та королівську родину. Кожне звинувачення тягне за собою потенційне покарання у вигляді 15-річного ув'язнення.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram