ГоловнаСвіт

Зеленський і Байден почали переговори в Парижі. Президент США перепросив за затримку з допомогою і оголосив новий пакет

Зустріч відбулася на полях заходів до "дня Д".

Зеленський і Байден почали переговори в Парижі. Президент США перепросив за затримку з допомогою і оголосив новий пакет
Фото: скріншот

Президент України Володимир Зеленський розпочав у Парижі перемовини з американським колегою Джо Байденом, пишуть Укрінформ та кореспондентка CNN.

Судячи з фото, на них також присутні американський міністр оборони Ллойд Остін та державний секретар Ентоні Блінкен. Американський президент оголосив новий пакет допомоги на $225 млн.

"Я вже оголошував про шість пакетів значного фінансування. Сьогодні я виділяю додатковий пакет. $225 мільйонів на відновлення електромереж. Ми ніколи не залишимо вас", – підкреслив Байден.

На зустрічі Байден вибачився за затримку з американською допомогою, пише CNN.

"Ви знаєте, ви не схилилися, ви взагалі не поступилися, ви продовжуєте боротися у спосіб, який просто дивовижний, просто чудовий – і ми не збираємося вас кидати", – сказав Байден.

Президент України повідомив, що вони з Байденом обговорили оборонні спроможності України, ситуацію на полі бою, підготовку до підписання двосторонньої угоди про безпеку.

"Для ефективного захисту від щоденного російського терору Україна має отримати можливості завдавати ударів по військових цілях на території Росії. Також важливо посилити захист нашої Харківщини та пришвидшити постачання американської зброї. Дякую за те, що США з Україною. Це необхідно нашому народу для відчуття, що ми не самотні – ми з вами, з нашим стратегічним партнером. Цінуємо лідерську підтримку Сполученими Штатами Української формули миру", – сказав він. 

  • Зустріч у Парижі відбулася на полях присвячених дню висадки в Нормандії заходів. Володимир Зеленський прибув до Парижа учора, де провів зустрічі з лідерами інших країн.
  • Двосторонні переговори між українським та американським президентами були заплановані заздалегідь і, за даними медіа, будуть не єдиними цього місяця: Зеленський і Байден можуть зустрітися і в Італії на саміті G7. Очікується, що там вони підпишуть безпекову угоду. Офіційно особистий візит Зеленського українська сторона не підтверджувала.
  • А от на Глобальний саміт миру Джо Байден не поїде – Штати будуть представлені віцепрезиденткою. Раніше журналісти повідомляли, що на дати саміту про мир в Україні в Байдена запланований захід для збору коштів на свою передвиборчу кампанію.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram