ГоловнаСвіт

Презентували новий план дій для посилення санкцій щодо РФ – Action Plan 3.0

Пакет обмежень повинен знизити експортні доходи країни-агресорки на 70–80 млрд дол щорічно та забезпечити дефіцит зовнішньої торгівлі та бюджету Росії.

Презентували новий план дій для посилення санкцій щодо РФ – Action Plan 3.0
Фото: rada.gov.ua

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії, яку очолюють керівник Офісу президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), посол Майкл Макфол, презентувала новий План дій для посилення санкцій щодо РФ – Action Plan 3.0. Документ містить конкретні кроки, які можуть суттєво підірвати економічний та військовий потенціал РФ для швидшого припинення її агресії в Україні.

Як повідомила пресслужба Офісу президента, очікується, що пакет обмежень знизить експортні доходи країни-агресорки на 70–80 млрд дол. щорічно, забезпечить значний дефіцит зовнішньої торгівлі та бюджету Росії, послабить її валюту та загальну економічну стабільність.

Серед запропонованих заходів – конфіскація заморожених активів Центробанку РФ, які потрібно спрямувати на військову й економічну підтримку України та її відбудову. А також посилення контролю за дотриманням граничної ціни на нафту та боротьба з тіньовим флотом танкерів.

Експерти пропонують запровадити повне ембарго на уран, алюміній і сталь та відновити роботу Координаційного комітету з багатостороннього експортного контролю для дотримання заборони на експорт до Росії критично важливих технологій, обладнання й компонентів, які використовують в оборонному секторі та нафтогазовому комплексі.На думку членів робочої групи, до підсанкційного списку слід внести більше осіб та організацій, які підтримують або фінансують російську агресію. Крім того, запропоновано запровадити санкції щодо західних компаній, що залучені до російських логістичних операцій та сприяють ухиленню від обмежень.

Окремо в документі наголошують на визнанні Росії державою – спонсоркою тероризму та посиленні контролю за дотриманням чинних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram