ГоловнаСвіт

Новий комісар Ради Європи з прав людини прибуде із своїм першим візитом до України

Він приступив до виконання обов’язків комісара сьогодні.

Новий комісар Ради Європи з прав людини прибуде із своїм першим візитом до України
Майкл О'Флаерті
Фото: Сайт ради Європи

Сьогодні, 1 квітня, приступив до виконання обов’язків новий Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті. Він розпочав свій шестирічний мандат із обіцянки поставити права людини в центр порядку денного держав-членів. Також політик заявив, що першу поїздку після призначення на посаду він здійснить до України.

Про це йдеться на сайті Ради Європи.

"Я не можу придумати нічого більш термінового, ніж вирішення наслідків для прав людини після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке спричинило жахливі людські страждання та руйнування", – сказав він.

Також комісар визначив інші сфери, де терміново потрібен посилений захист прав людини, включно з кліматичною кризою, управлінням штучним інтелектом, свободою вираження поглядів, міграцією та зростанням мови ненависті, зокрема антисемітизмом і антимусульманськими нападами.

Він приділить увагу питанню винесення боротьби маргіналізованих людей і жертв дискримінації на перший план дискусій про права людини. 

Крім того, О'Флаерті пообіцяв зосередитись на молоді, соціально-економічних правах та правозахисниках, а також використовувати свій мандат для сприяння виконанню рішень Європейського суду з прав людини.

Хто такий Майкл О'Флаерті

  • Майкл О'Флаерті обраний Парламентською асамблеєю Ради Європи в січні 2024 року. Він є п'ятим Комісаром Ради Європи з прав людини, змінивши на цій посаді Дуню Міятович (2018-2024), Нільса Муйжніекса (2012-2018), Томас Хаммарберг (2006-2012) і Альваро Гіл-Роблес і Гіл-Дельгадо (1999-2006). Повноваження Уповноваженого тривають шість років і не можуть бути поновлені.
  • Він є ірландським юристом-правозахисником, до обрання працював директором Агентства ЄС з основних прав людини (2015-2023), членом Комітету ООН з прав людини (2004-2012), головним уповноваженим з прав людини Північної Ірландії Комісії (2011-2013), а також на різних посадах в Управлінні Верховного комісара з прав людини, зокрема під час організації операцій у постраждалих від конфлікту країнах, таких як Сьєрра-Леоне та Боснія та Герцеговина.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram